Εδώ και εβδομάδες λεγόταν από κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι ήταν θέμα λίγου χρόνου να εκδοθεί navtex για την πραγματοποίηση εργασιών βυθοσκόπησης σε διεθνή ύδατα από ιταλική εταιρεία για τους σκοπούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, αλλά ούτε navtex εκδόθηκε, ούτε οι έρευνες του IEVOLI RELUME ή άλλου πλοίου επεκτάθηκαν σε διεθνή ύδατα.
Μάλιστα, με σημερινό της ρεπορτάζ, η ιστοσελίδα energypress.gr αναφέρει πως οι διπλωματικές προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την επέκταση των θαλάσσιων ερευνών δεν έχουν αποδώσει ακόμα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «το μείζον θέμα (σ.Φ. για την προώθηση της διασύνδεσης) είναι η έκδοση της Navtex για εργασίες στα διεθνή ύδατα. Της οδηγίας δηλαδή που θα ανάψει το πράσινο φως στο ερευνητικό πλοίο να διεξάγει εργασίες από την Ελλάδα προς την Κύπρο, εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) και σε σημεία που επικαλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Η ιστοσελίδα επισημαίνει πως «στο θέμα αυτό, που είναι το ουσιώδες για να προχωρήσει το έργο, δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη. Και όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, τουλάχιστον μέχρι και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, που τοποθετείται μέσα στον Φεβρουάριο». Προστίθεται ακόμα ότι «είναι προφανές ότι άπαξ και εκδοθεί η Navtex, θα είναι μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερευνών και να προστατεύσει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της energypress.gr, στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, τον Νοέμβριο, είχε μεταξύ άλλων συζητηθεί και η ένταση που είχε προκληθεί το περασμένο καλοκαίρι στα νερά της Κάσου και είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά να βρεθεί κάποια στοιχειώδης φόρμουλα συννενόησης, ώστε κάθε φορά που εκδίδεται ελληνική Navtex για άσκηση ελεύθερων δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο (όπως η έρευνα για πόντιση καλωδίου), οι τουρκικές αρχές να μην εκδίδουν αντί-Navtex με τον ισχυρισμό ότι αφορά «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Αν και δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κοινός τόπος», αναφέρει η ιστοσελίδα, «οι πληροφορίες λένε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να είναι γνωστό σε ποιο σημείο βρίσκονται»…