Όσοι ήλπιζαν ότι το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προγραμματίζει η ΑΗΚ για τον σταθμό στη Δεκέλεια θα μπορούσε να προωθηθεί τάχιστα, ώστε να αποφευχθεί η δαπανηρή εγκατάσταση δύο αεριοστροβίλων στον ίδιο σταθμό και να αντιμετωπιστούν προβλήματα ανεπάρκειας στο δίκτυο το καλοκαίρι του 2025, δεν δικαιώνονται.

Όπως πληροφορήθηκε από την ΑΗΚ ο Φιλελεύθερος, δεν έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής η πολεοδομική άδεια και η άδεια υποδομής για την εγκατάσταση των μπαταριών, αλλά δεν έχουν προκηρυχθεί ούτε οι προσφορές για την προμήθεια του συστήματος.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΗΚ μάς ενημέρωσαν ότι η κατασκευή – εγκατάσταση του συστήματος αποθήκευσης θα απαιτήσει 12 έως 18 μήνες από την ημερομηνία κατακύρωσης της προσφοράς και υπογραφής συμβολαίου με τον ανάδοχο. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και μετά την προκήρυξή του θα χρειαστούν μερικοί μήνες για την αξιολόγηση των προτάσεων και την κατακύρωση, συνάγεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η παράδοση του έργου προς χρήση στην ΑΗΚ πριν το καλοκαίρι του 2026.

Όπως έγραψε ο Φιλελεύθερος το Σάββατο, προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας θα παρουσιαστούν και το καλοκαίρι του 2025 και πιθανό να είναι σοβαρότερα -σε περιπτώσεις βλαβών- από εκείνα που προκλήθηκαν το καλοκαίρι του 2024, με τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρισμού στη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα. Ο Φ» έγραψε συγκεκριμένα ότι η ΑΗΚ δεν είναι έτοιμη -για οικονομικούς λόγους- να κατακυρώσει προσφορά για την αγορά και εγκατάσταση δύο μονάδων των 40 μεγαβάτ έκαστη, για τον σταθμό της Δεκέλειας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαθέσιμη ισχύς αλλά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα ευστάθειας στο σύστημα, λόγω της υπερβολικής εξάρτησής του από την παραγωγή στον σταθμό Βασιλικού.

Πολύ πιο σοβαρή ως προς την επάρκεια ηλεκτρισμού θα είναι η κατάσταση όταν αρχίσουν οι διαδικασίες προσαρμογής των μονάδων της ΑΗΚ (και της PEC) στη χρήση φυσικού αερίου, περίοδο κατά την οποία δεν θα μπορούν για μερικούς μήνες η κάθε μονάδα να λειτουργούν για ηλεκτροπαραγωγή. Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο δεν θα είναι διαθέσιμο το 2025, το συγκεκριμένο πρόβλημα μετατίθεται για το 2026.

Θα βγουν σε προσφορές

Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες στη Δεκέλεια (για 160 ΜWh), η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου μάς ενημέρωσε χθες τα εξής:

«Για το σύστημα αποθήκευσης στη Δεκέλεια αναμένουμε την έκδοση της Πολεοδομική Άδειας και των όρων σύνδεσης από τον ΔΣΜΚ. Μετά την πολεοδομική άδεια θα πρέπει να υποβάλουμε αίτηση και για άδεια οικοδομής.

Έχουμε πρόθεση να ξεκινήσουμε τη διαδικασία προσφοροδότησης άμεσα, ιδανικά εντός Ιανουαρίου, με στόχο να είμαστε έτοιμοι για κατακύρωση μόλις ολοκληρωθεί η αδειοδότηση. Η κατασκευή του συστήματος αποθήκευσης θα χρειαστεί 12 με 18 μήνες, αναλόγως της διαθεσιμότητας του εξοπλισμού».

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η αποθήκευση στη Δεκέλεια (με κόστος γύρω στα 62 εκατ. ευρώ) να είναι έτοιμη για το καλοκαίρι του 2026. Κάτι όμως που για την ώρα φαίνεται πολύ δύσκολο.

Πώς θα αξιοποιηθούν

Οι αρμόδιοι στον τομέα της ενέργειας ευελπιστούν ότι με τη λειτουργία του συστήματος αποθήκευσης θα μετριαστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ και κυρίως τις περικοπές πράσινης παραγωγής (ακόμα και αυτή την περίοδο, στην καρδιά του χειμώνα!).

Όπως ξαναέγραψε ο «Φ», το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας (BESS), δυναμικότητας 160 MWh. Το σύστημα BESS θα συνδεθεί με το δίκτυο του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και θα παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, που κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν μετατόπιση φορτίου, με σκοπό τη μείωση της περικοπής ΑΠΕ. Μέσα από την αποθήκευση επιτυγχάνεται έλεγχος συχνότητας, για τη σταθεροποίηση των διακυμάνσεων της συχνότητας του συστήματος που προκαλούνται από την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ.

Επιπλέον, προβλέπεται υποστήριξη του ρυθμού αυξομείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ramp rate), για να βοηθήσει τις συμβατικές μονάδες να καλύψουν τη ζήτηση σε περιόδους που η παραγωγή ΑΠΕ αυξάνεται ή μειώνεται ραγδαία. Με την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης θα αποφεύγεται η χρήση συμβατικών μονάδων παραγωγής σε περιόδους αιχμής. Τέλος, οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την παροχή επικουρικών υπηρεσιών, για την αύξηση της αξιοπιστίας του συστήματος και της ικανότητας ανταπόκρισης σε σφάλματα (αδράνεια, εφεδρεία συγκράτησης συχνότητας (FCR), εφεδρεία αποκατάστασης συχνότητας (FRR), ταχεία απόκριση συχνότητας (FFR)).

 Μεγάλο ενδιαφέρον για εγκατάσταση μπαταριών εκδηλώνεται και από τον ιδιωτικό τομέα και ήδη η ΡΑΕΚ έχει εκδώσει πολλές άδειες. Ωστόσο, η εκκρεμότητα με την εφαρμογή του σχεδίου επιδότησης της εγκατάστασης αποθήκευσης καθυστερεί την προώθηση των αδειοδοτημένων έργων και δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η αξιοποίηση μπαταριών από υφιστάμενα ιδιωτικά εμπορικά φωτοβολταϊκά πάρκα.