Στους πολίτες και στους φορολογούμενους θα μετακυλήσουν οι εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος την αύξηση μισθών που συμφώνησαν να δώσουν στους υπαλλήλους τους, λίγο πριν τις γιορτές.
Το σήριαλ που διαδραματίστηκε με την απεργία διαρκείας των εργαζομένων στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος μπορεί να έληξε, όμως οι προεκτάσεις της συμφωνίας / ασυμφωνίας συνεχίζονται. Κι αυτό διότι οι εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος αποφάσισαν να επιβάλουν αυξήσεις και να αναπροσαρμόσουν τις τιμές του προϊόντος τους.
Όπως αριθμός εργολάβων κατήγγειλε στον «Φ», οι εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος ενημέρωσαν τους εργολάβους πως λόγω του αυξημένου εργατικού κόστους που προκύπτει μετά τη νέα συλλογική σύμβαση υποχρεώνονται να αυξήσουν τις τιμές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται ο «Φ», η αύξηση από 1 Ιανουαρίου 2025 στο έτοιμο σκυρόδεμα αγγίζει το 5% ή τα 4 ευρώ το κυβικό. Μάλιστα, αυτές οι αυξήσεις δεν είναι οι μοναδικές, αφού αναπροσαρμογή αποφάσισαν και τα λατομεία, ανεβάζοντας την τιμή κατά 1 ευρώ τον τόνο, που μεταφράζεται σε αύξηση 10% με 15%.
Σύμφωνα με επαγγελματίες της οικοδομικής βιομηχανίας που μίλησαν στον «Φ», το ποσοστό της αύξησης που αποφασίστηκε από τις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις αυξήσεις στο εργατικό κόστος, καθώς τα έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος είναι πολύ μεγαλύτερα από τις δαπάνες που θα επωμιστούν από τη νέα συμφωνία, δηλαδή απ’ αυτά που θα πληρώσουν στους υπαλλήλους τους.
Κοντά στα 14 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στον «Φ» επαγγελματίες του κλάδου, οι εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος θα έχουν επιπλέον έσοδα από την αύξηση των 4 ευρώ το κυβικό κοντά στα 14 εκατ. ευρώ, αφού, όπως σημειώνουν, η συνολική παραγωγή τους κυμαίνεται σε περίπου 3,5 εκατ. κυβικά τον χρόνο.
Έσοδα που – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – είναι κατά πολύ περισσότερα από τα έξοδα που θα επιβαρυνθούν αυτές οι εταιρείες για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, με βάση τη νέα συμφωνία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς κάποιων εκ των επαγγελματιών που μίλησαν στον «Φ», το κόστος για τις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος από τις αυξήσεις στους μισθούς ενδεχομένως να φτάνει περίπου στο 1,5%, από την αύξηση του 5% που αποφάσισαν, υποστηρίζοντας πως το υπόλοιπο 3,5% από την αύξηση στη τιμή του σκυροδέματος θα παραμένει στις εταιρείες ως επιπλέον έσοδο.
Αυξήσεις σε έργα του δημοσίου και σπίτια
Πέραν από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση έργων, λόγω της μακράς απεργίας, οι πολίτες που χτίζουν το δικό τους σπίτι, αλλά και γενικά οι φορολογούμενοι που πληρώνουν για τα έργα του δημοσίου, θα δουν επιπλέον κόστος, ενώ παράλληλα οι εργολάβοι εκτός από τα πέναλτι που θα κληθούν να καταβάλουν λόγω των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την απεργία θα βρουν μπροστά τους και μεγάλες αυξήσεις στα υπολογισμένα έξοδα τους. Αυτό αφορά και εργολάβους σε ιδιωτικά οικοδομικά έργα ανάπτυξης.
Η αύξηση στη τιμή του έτοιμου σκυροδέματος θα έχει ως αποτέλεσμα μικρές σχετικά αλλά όχι ευκαταφρόνητες αυξήσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές αναπτύξεις, αφού, βάσει των υπολογισμών, για μια μέση κατοικία θα χρειαστεί να καταβληθούν επιπλέον 2.000 ευρώ. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει όπως είναι λογικό για μεγάλα έργα – κυρίως αυτά του δημοσίου – για τα οποία απαιτούνται μεγάλες ποσότητες σκυροδέματος, άρα και πολύ σοβαρό επιπλέον κόστος.
Κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, καθώς οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει έργα του δημοσίου, ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στα συμβόλαια τους, θα διεκδικήσουν από τις αναθέτουσες αρχές το επιπλέον έξοδο, ανεβάζοντας έτσι τις δαπάνες των έργων για το κράτος.
ΚΕΒΕ: Δεν είναι ίδιες οι αυξήσεις από όλους
Ο “Φ” προσπάθησε να λάβει τη θέση των εταιρειών, ωστόσο, λόγω των γνωστών γεγονότων και τη διάλυση του Συνδέσμου αυτό δεν κατέστη δυνατό. Σε επικοινωνία με το ΚΕΒΕ μάς μεταφέρθηκε πως δεν επιβλήθηκαν οι ίδιες αυξήσεις από όλες τις εταιρείες, συμπηρώνοντας πως όσες εταιρείες δεν προχώρησαν ήδη με αυξήσεις θα το πράξουν. Όπως μας ειπώθηκε, κάποιες αυξήσεις δικαιολογούνται λόγω του εργατικού κόστους και τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, τονίζοντας όμως πως όποιες ανατιμήσεις αποφασίζονται θα πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, χωρίς να επηρεάζουν την οικονομία.
Σύμφωνα με επαγγελματίες της οικοδομικής βιομηχανίας, η απεργία έπληξε σοβαρά τόσο τα ιδιωτικά, όσο και τα δημόσια έργα, ενώ παράλληλα – όπως υποστηρίζουν – οι εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος τελικά βγήκαν όχι απλά αλώβητες από την κρίση, αλλά θα δουν και επιπλέον έσοδα λόγω των αυξήσεων.
Μάλιστα, κάποιοι εκ των επαγγελματιών έκαναν λόγο ακόμη και για «καρτέλ» στο μπετόν, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας.