Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη διαχείριση αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), καθώς ο στόχος μείωσης του μέσου χρόνου εξέτασης στις 60 ημέρες επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2024, νωρίτερα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Ο αρχικός στόχος, που είχε τεθεί τον Ιανουάριο του ίδιου έτους για μείωση στις 90 ημέρες, ξεπεράστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαριλένα Ευαγγέλου, δήλωσε ότι η μείωση κατά 85% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και κατά 38% σε σχέση με το 2023 αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. «Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς η ταχεία εξέταση των αιτήσεων ισχυροποιεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας», ανέφερε η Υφυπουργός.

Σύμφωνα με την κα Ευαγγέλου, οι τεχνολογικές βελτιώσεις, η εφαρμογή αυτοματοποιημένων συστημάτων και η αναβάθμιση των Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας (Σ.Ε.Ε.Π.) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης: Σημαντική πρόοδος

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης, το οποίο αφορά δικαιούχους του ΕΕΕ που κρίνονται ικανοί για εργασία ή κατάρτιση. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε μέσα στο 2024 σε περισσότερους από 2.500 δικαιούχους, με την πλειονότητά τους να ανταποκρίνεται θετικά.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εκείνους που έχουν ανάγκη, αλλά και να βοηθήσουμε όσους μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία και καθοδήγηση», υπογράμμισε η κα Ευαγγέλου.

Νέο σχέδιο για το 2025

Η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι για το 2025 σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα, που θα επικεντρώνεται στην ένταξη των δικαιούχων του ΕΕΕ στην αγορά εργασίας. «Το νέο σχέδιο θα ανακοινωθεί σύντομα και θα στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης για τους δικαιούχους», δήλωσε η κα Ευαγγέλου.

Η Υφυπουργός ευχαρίστησε τη Διοίκηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) και τους λειτουργούς της υπηρεσίας, επισημαίνοντας τη μεθοδικότητα, τη συνέπεια και την αφοσίωσή τους, που συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων.