Το περσινό χάος με τις αξιολογήσεις των κρατικών υπαλλήλων επιδιώκει να αποφύγει μέσα στο 2025 η Κυβέρνηση, η οποία οδηγεί στα θρανία τόσο τους αξιολογητές όσο και τους αξιολογούμενους.
Συγκεκριμένα, προωθούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια των δημόσιων υπαλλήλων μέσω των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων/μαθημάτων ασύγχρονης μάθησης της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.
Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) με εγκύκλιο του προτρέπει τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν το ασύγχρονο ηλεκτρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αξιολόγησης της απόδοσης προσωπικού λόγω της ετοιμασίας των ετήσιων υπηρεσιακών εκθέσεων για το 2024 με βάσει το νέο σύστημα αξιολόγησης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2023, ωστόσο φέτος διαφοροποιήθηκε λόγω των πολλών αντιδράσεων και καταγγελιών που υπήρξαν.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 3 ώρων και στόχο έχει την ενημέρωση και την πρακτική υποστήριξη για την εφαρμογή των προνοιών του νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης. Όπως επισημαίνεται το ΤΔΔΠ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για όλους, δεδομένου ότι η αξιολόγηση της απόδοσης είναι μια συνεχής διαδικασία μέσα στο εργάσιμο έτος, σε πολλαπλά επίπεδα.
«Προτρέπεστε να συμβουλευθείτε το Εγχειρίδιο για Αξιολόγηση και Διαχείριση Απόδοσης στη Δημόσια Υπηρεσία, που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το οποίο αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμών του 2022 (Κ.Δ.Π.28/2022) και λειτουργεί ως οδηγός τόσο για τους αξιολογητές όσο και για τους αξιολογούμενους κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης» προστίθεται.
Πρέπει να εφαρμοστεί
Επιπρόσθετα, το Τμήμα επισημαίνει ότι η επιτυχής εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της ευρύτερης αναγκαίας υποδομής για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση όλων των δημόσιων υπαλλήλων ενισχύει την επίτευξη του γενικότερου στόχου, αλλά και την ίδια τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας και τα τυχόν αναφυόμενα προβλήματα/ ζητήματα.
«Ειδικά πριν από τη συμπλήρωση των Εντύπων Αξιολόγησης-Ετήσια Υπηρεσιακή Έκθεση, συνίσταται και η θεώρηση της σχετικής νομοθεσίας (Κανονισμοί, Εγκύκλιοι κ.λ.π), τυχόν σημειώσεων και άλλου υλικού, που τηρήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο την ανασκόπηση της προόδου που επιτεύχθηκε από κάθε αξιολογούμενο, των ζητημάτων/ελλείψεων/ προβλημάτων που προέκυψαν, της ανταπόκρισής του στην ανατροφοδότηση κ.λ.π» υπογραμμίζει. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει πως για την ορθή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης επιβάλλεται η ανταπόκριση όλων των εργαζομένων και την έγκαιρη εγγραφή για παρακολούθηση του ασύγχρονου ηλεκτρονικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται πως οι αλλαγές που έγιναν από την Βουλή στο νέο σύστημα αξιολόγησης τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του 2024.
Συγκεκριμένα η βαρύτητα του κριτηρίου της αξιολόγησης της απόδοσης των υποψηφίων με βάση τον βαθμό τους στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις για προαγωγή εντός των ετών 2024 και 2025 μειώνεται από 0-45 μονάδες σε 0-15 και 0-30 μονάδες αντίστοιχα. Συνεπώς, όσοι αξιολογήθηκαν πριν τις αλλαγές του συστήματος αξιολόγησης η βαρύτητα του συγκεκριμένου κριτηρίου ήταν μεγαλύτερη.