Το πρώτο τετράμηνο του 2025 αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή τα νομοθετήματα που ρυθμίζουν την τηλεργασία στο Δημόσιο, τη μείωση του ωραρίου εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων με παράλληλη μείωση των απολαβών τους, καθώς και επέκταση του ευέλικτου ωραρίου στην κρατική μηχανή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε τα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία προώθησε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Οι τεχνοκράτες της Νομικής Υπηρεσίας εξετάζουν εάν τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί συνάδουν με το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εάν αντιμετωπίζουν άλλα νομικά ζητήματα.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως μόλις ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσίας τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθούν και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό θα γίνει πριν το Πάσχα. Όπως μας λέχθηκε, για τα νομοσχέδια έγινε δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταθέσει και τις παρατηρήσεις τους.
Τα τρία νομοθετήματα περιλαμβάνονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τα οποία θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, την ενίσχυση κινήτρων, την ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων καθώς και την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων. Η ρύθμιση των ευέλικτων μορφών εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει συνολικό ποσό €1.2 δισ. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμοστούν οι εναλλακτικές μορφές εργασίας εντός των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίστηκαν, καθώς η Δημοκρατία έχει δώσει και σχετικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του κυπριακού σχεδίου ανάκαμψης.
Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια
Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την εφαρμογή της τηλεργασίας στο Δημόσιο (ψηφίστηκε ήδη νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα), δηλαδή θα εφαρμόζεται μεικτή εργασία, τόσο με φυσική εργασία των κυβερνητικών υπαλλήλων, όσο και με τηλεργασία.
Τα πρώτα δύο χρόνια, δηλαδή το 2025 και 2026, η τηλεργασία θα εφαρμόζεται για 50 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους θα ανέβει στις 100 ημέρες. Ο λόγος που θα είναι λιγότερος ο αριθμός των ωρών τηλεργασίας τα πρώτα δύο χρόνια είναι για να είναι ομαλή η μετάβαση στον νέο τρόπο εργασίας.
Δικαίωμα σε τηλεργασία θα έχουν οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν δύο χρόνια συνεχούς απασχόλησης στο Δημόσιο. Όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να τηλεργαστούν θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσουν την ανάλογη άδεια από τον επικεφαλής της υπηρεσίας. Με τη μέθοδο της τηλεργασίας θα μπορούν να εργάζονται υπάλληλοι οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους υπηρεσιακούς φορητούς υπολογιστές και είναι δυνατή η εξ΄ αποστάσεως σύνδεση του με το υπηρεσιακό τηλέφωνο, το υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα είναι αναγκαίο για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους.
Μείωση και αλλαγή ευέλικτου ωραρίου εργασίας
Παράλληλα, θα υπάρξει τροποποίηση των κανονισμών για το ωράριο στη δημόσια υπηρεσία. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται μειωμένο ωράριο εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 6 ώρες ημερησίως. Η μείωση του ωραρίου θα συνοδεύεται και με ανάλογη μείωση στις απολαβές των εργαζόμενων. Θα αφορά τους εργαζομένους με προβλήματα υγείας, αναπηρίας και όσους είναι γονείς παιδιών ηλικίας 8 ετών.
Επιπρόσθετα, με κανονισμούς θα επεκταθεί το ευέλικτο ωράριο εργασίας. Συγκεκριμένα, θα επεκταθεί το ευέλικτο ωράριο εργασίας από 1½ ώρα που είναι σήμερα σε δύο ώρες. Δηλαδή, το ευέλικτο ωράριο εργασίας θα είναι μεταξύ 7:00π.μ./9:00π.μ. – 2:30μ.μ./4:30μ.μ. Σήμερα το ευέλικτο ωράριο εργασίας είναι 7:00π.μ./8:30π.μ. – 2:30μ.μ./4:00μ.μ.