Σκληρή γλώσσα -σκληρότερη από τους άλλους βουλευτές του ΔΗΣΥ- επιστράτευσαν Αβέρωφ Νεοφύτου και Ονούφριος Κουλλά κατά της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τους χειρισμούς της σε σειρά θεμάτων.
Οι δύο βουλευτές του Συνεγερμού επιβέβαιωσαν με τις ομιλίες τους ότι εκπροσωπούν την σκληρή γραμμή του κόμματος έναντι της Κυβέρνησης.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποίησε πως η αύξηση του κρατικού μισθολογίου δεν είναι βιώσιμη, δεν έχει σχέση με την παραγωγικότητα και την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξη της οικονομίας. Είπε πως στη χώρα μας το κρατικό μισθολόγιο φτάνει στο 11,5% του ΑΕΠ της Κύπρου, επισημαίνοντας πως «σε μια χώρα που έχουμε ως κοινό στόχο την ψηφιακή μεταρρύθμιση και τη χρήση της τεχνολογίας για αύξηση της παραγωγικότητας, είναι παράδοξο να βλέπουμε να προκηρύσσονται συνεχώς νέες θέσεις στο δημόσιο, χωρίς να υπάρχει ένας σχεδιασμός και μια στρατηγική».
Ανέφερε επίσης πως ο μόνος λόγος που ανακοινώνονται δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι λόγω του πλεονάσματος του ΤΚΑ. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ υπογράμμισε πως πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ΤΚΑ. Την ίδια ώρα τόνισε πως μειώνεται η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης και μεγάλος αριθμός πολιτών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Έκανε λόγο για αστόχευτα μέτρα της κυβέρνησης. Παράλληλα προχώρησε και σε σειρά προτάσεων για έξι ζητήματα που επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Για το κρατικό μισθολόγιο, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εισηγείται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπει οροφή στις δαπάνες για το μισθολόγιο. Όπως σημείωσε, το ποσοστό της ετήσιας αύξησης του μισθολογίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά την αύξηση του ρυθμού του ΑΕΠ.
Για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δαπανών του Γενικού Σχεδίου Υγείας και της βελτίωσης της ποίοτητας των υπηρεσιών του, ο κ. Νεοφύτου προτείνει την εισαγωγή συμπληρωμής για τους εύπορους πολίτες και εξαίρεση των ευάλωτων.
Για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει συμπλήρωμα εισοδήματος στους 123 χιλ., σε πολίτες που είναι κάτω από το όριο το φτώχιας. Αναφορικά με την μεσαία τάξη, η οποία, όπως είπε είναι η μοναδική τάξη που πληρώνει χωρίς να έχει κανένα όφελος προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις, με πυρήνα το οικογενειακό εισόδημα, σε συνδυασμό με τη σύνθεση και τις ανάγκες της οικογένειας. Επιπρόσθετα, εισηγείται την καθιέρωση επιπρόσθετων φοροαπαλλαγών για ενοίκιο ή δόσεις σε στεγαστικό δάνειο με λογική οροφή.
Για το μείζον θέμα των υψηλών ενοικιών του κόστους στέγασης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κρατικού ταμείου (sovereign fund) όπου θα κατατίθενται κάθε χρόνο το σύνολο του πλεονάσματος του ΤΚΑ ( π.χ. 1174 εκ. ευρώ για το 2023). Επιπλέον, τόνισε πως τα επιπρόσθετα έσοδα του ΤΚΑ που θα προκύψουν από τις επενδύσεις του ανεξάρτητου ταμείου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των χαμηλών συντάξεων.
Βόμβες από Κουλλά
Από την πλευρά του, ο Ονούφριος Κουλλάς έστησε στον τοίχο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Όπως είπε, είναι σεβαστό οι πολίτες να επιλέξουν ένα άνθρωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τους βγήκε στην πορεία συνταξιούχος. «Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε πως κάποιοι πρεσβεύουν το καινούργιο και εμείς να αποδεχόμαστε και μας είπε με ένα απλοϊκό μειλίχιο ύφος πως δεν υπάρχει νομοθεσία για να την αποποιηθεί, πως την παίρνει 9τη σύνταξη) με το ζόρι». Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως συνταξιούχος έκανε ακριβώς το αντίθετο, προσθέτοντας πως όταν διαπιστώθηκε πως πέντε χρόνια δεν δήλωνε στο Πόθεν Έσχες τη σύνταξη μάς είπε ότι δεν υπήρχε ειδικό πεδίο για να δηλωθεί, την ώρα που οι άλλοι καταλάβαιναν πως πρέπει να το δηλώνουν».
Παράλληλα άφησε αιχμές για τους διορισμούς συγγενών και φίλων από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως «εμείς οι λεγόμενοι κομματικοί δεν θα λέγαμε δημόσια κάτι τέτοιο ότι μας βοήθησαν και πρέπει να τους βολέψουμε».
Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί το Προεδρικό κρύφτηκε πίσω από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των συμβούλων. Έκανε λόγο για μένος του προεδρικού ζεύγους σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των χορηγιών στο ειδικό ταμείο κοινωνικής στήριξης.
«Εάν δεν τα λέμε αυτά καθαρά τότε η κοινωνία θα νομίζει πως ταυτιζόμαστε με αυτά και ίσως να θεωρεί πως τα συγκαλύπτουμε και ίσως να θεωρεί πως παραδεχόμαστε πως είμαστε χαμηλότερη ηθικής στάθμης, εγώ δεν δέχομαι κάτι τέτοιο». Τόνισε πως πιστεύει στη Βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις γιατί κρίνονται από την κοινωνία καθημερινά, υπογραμμίζοντας ότι « δεν πιστεύω σε όσους αυτόκλητα και νεοφανώς επαγγέλλονται το νέο ήθος , όσους απλά ταυτίζονται και αναμοχλέυουν τα αισθήματα του κόσμου και εκμεταλλεύονται κρίσεις για να κηρύξουν σταυροφορίες, για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες». Είπε, επίσης πως μετά το ζήτημα του Πόθεν Έσχες η Βουλή να επιλύσει το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων.