Πέρα από ένα γενικό περίγραμμα επιθυμητών μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων, οι δυο μεγάλες τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, απέφυγαν μέχρι και χθες να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα μέτρα που επεξεργάζονται, θέλοντας να τα παρουσιάσουν σήμερα στη νέα σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού.
Στην κοινή γνώμη εξακολουθεί να δεσπόζει σε μεγάλο ποσοστό η απαρέσκεια από την απόφαση της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, αλλά υπάρχει και προσδοκία για θετικές αποφάσεις σήμερα.
Όπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας συνάντηση του Προέδρου με τους με τους διευθύνοντες συμβούλους Πανίκο Νικολάου της Τράπεζας Κύπρου και Μιχάλη Λούη της Ελληνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από τις τράπεζες η (επανα)τοποθέτηση κάποιων ATM σε απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές για την διευκόλυνση κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιακά πελατών, στις τάξεις των οποίων επικρατεί οργή για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εξασφάλιση μετρητών.
Αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον κατά πόσο οι δύο συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν μείωση ή ακόμη και κατάργηση κάποιων χρεώσεων ή προμηθειών που επιβάλλουν στους καταναλωτές.
Σήμερα θα φανεί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο κατά πόσο οι διοικήσεις των τραπεζών είναι διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους και να προχωρήσουν σε μείωση έστω των χρεώσεων σε συναλλαγές που γίνονται με μεγάλη συχνότητα, τόσο σε επίπεδο νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων. Τα μέτρα που θα παρουσιάσει η κάθε τράπεζα δεν θα είναι κοινά, όπως πληροφορούμαστε, αλλά όπως όλα δείχνουν θα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: την στήριξη κυρίως ευάλωτων νοικοκυριών ή συνταξιούχων ή ακόμη και νεαρών πολιτών.
Ενδεχομένως να μην υπάρχουν (ευχάριστες για τους δανειολήπτες) εκπλήξεις, όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, πέρα από αυτές που ανακοινώθηκαν από τις δυο τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν αναγκαίες μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 12 Δεκεμβρίου να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%. Είναι πιθανό να γίνουν εξαγγελίες για στεγαστικά δάνεια με προνομιακά επιτόκια για νέους ή να υπάρξουν και ανακοινώσεις για ορισμένα καταθετικά σχέδια.
Πέντε προτάσεις από ΑΚΕΛ
Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απέστειλε επιστολή στον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλη Καμμά, καταγράφοντας πέντε προτάσεις του κόμματος για μέτρα που θα μπορούσε να λάβει ο τραπεζικός τομέας.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι «στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος σας, ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου 2024, είχε διατυπώσει την ετοιμότητα για ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για μέτρα που θα μπορούσε να λάβει ο τραπεζικός τομέας, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του. Ενόψει αυτής της τοποθέτησης, σάς αποστέλλουμε κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τροφή για σκέψη στο πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης».
Στις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ περιλαμβάνονται τα εξής:
-Εθελοντική μείωση κατά 1% (επιπλέον των μειώσεων της ΕΚΤ) στα επιτόκια στεγαστικών δάνειων -υφιστάμενα και νέα- για την απόκτηση στέγης. Σ’ αυτό το μέτρο πρέπει να υπάρχει οροφή σε σχέση με την αξία της οικίας.
-Εθελοντική μείωση κατά 1% (επιπλέον των μειώσεων της ΕΚΤ) στα επιτόκια επιχειρηματικών δάνειων για νέους επιχειρηματίες. Και σ’ αυτό το μέτρο θα πρέπει να υπάρχει οροφή στο ύψος του δανείου.
-Κατάργηση όλων των χρεώσεων που αφορούν την τήρηση τουλάχιστον ενός λογαριασμού και μιας χρεωστικής κάρτας ανά φυσικό πρόσωπο.
-Κατάργηση όλων των χρεώσεων που αφορούν την πληρωμή λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, είτε ηλεκτρονικά, είτε στο ταμείο.Κατάργηση όλων των χρεώσεων για συναλλαγές στο ταμείο για άτομα άνω των 65 ετών για συναλλαγές που αφορούν τις υπηρεσίες που συνδέονται με τον λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά (ανάληψη, κατάθεση, πληρωμές λογαριασμών κ.α.).
Ανταπόδοση στον Πρόεδρο
Η κινητικότητα που υπήρξε από πλευράς Προεδρικού για συνάντηση με τους δυο διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων τραπεζών μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής δεν πέρασε η πρόταση ΑΚΕΛ για περεταίρω φορολόγηση των τραπεζών για τα φορολογικά έτη 2024 και 2025 πάνω στα επιτοκιακά τους έσοδα.
Με ψήφους του ΔΗΣΥ και των συμπολιτευόμενων κομμάτων. Αν ψηφιζόταν η πρόταση, το κόστος για τις τράπεζες υπολογιζόταν στα €100 εκατ. για τα έτη 2024 και 2025.
Η σύσταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τη Βουλή να μην εγκρίνει την πρόταση του ΑΚΕΛ έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δυσφορία ανάμεσα στην κοινή γνώμη και αν σήμερα οι τράπεζες δεν ανακοινώσουν ουσιαστικά μέτρα επ’ ωφελεία των καταναλωτών, ο Πρόεδρος είναι πιθανό να υποστεί πολιτικό κόστος