Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ- κήρυξαν «πόλεμο» κατά των κυβερνητικών χειρισμών στα τελευταία δύο χρόνια. Κατα την έναρξη χθες της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξαπέλυσαν επίθεση επί παντός επιστητού και κυρίως για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της ακρίβειας, του στεγαστικού αι των επιτοκίων.
Ο ΔΗΣΥ, μέσω της Αννίτας Δημητρίου, επέκρινε με το «γάντι» την Κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ατολμία και αναποφασιστικότητα. Η πρόεδρος του κόμματος διεμήνυσε πως ο ΔΗΣΥ δεν είναι δεδομένος για κανένα.
Το ΑΚΕΛ ήταν πολύ πιο έντονο, εξαπολύοντας επίθεση σχεδόν σε όλους. Στο στόχαστρο του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ και τα συγκυβερνώντα κόμματα.
Οι αρχηγοί του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες στελεχών τους για κυβερνητικούς χειρισμούς, χθες έδωσαν τα εύσημα στην Κυβέρνηση.
Η Αννίτα Δημητρίου είπε πως οι πολιτικές της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι δανεικές από τον ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει πυξίδα. Τόνισε πως οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς η ανάπτυξη έχει νόημα όταν έχει οφέλη για τους πολλούς.
Στην εσωτερική διακυβέρνηση, είπε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και ποιες προτεραιότητες χρειάζεται να δρομολογηθούν. Έκανε λόγο για εσωτερική διακυβέρνηση άτολμη και αναποφάσιστη, προσθέτοντας πως «είναι χωρίς όραμα, χωρίς στίγμα και κατεύθυνση».
ΑΚΕΛ: Απλά άλλαξε το περιτύλιγμα
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε πως η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει την ανικανότητα και την απροθυμία της να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές προς ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας.
Είπε, ακόμα, πως η κυβέρνηση ανέβασε τόσο πολύ τις προσδοκίες -ότι τάχα πρεσβεύει το νέο, το καινούριο και το διαφορετικό- οι οποίες κονιορτοποιήθηκαν από τις πρώτες κιόλας πράξεις και αποφάσεις του. «Η διαφορά από τον προηγούμενο είναι στο περιτύλιγμα, το οποίο μπορεί να μοιάζει πιο φανταχτερό αλλά δεν αλλάζει το περιεχόμενο» σημείωσε. Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν δεν ενοχλεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης όταν ο Πρόεδρος κατάμουτρα τούς λέει ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως το παζλ ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών και μελών του ΔΗΣΥ, παρότι το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται στην αντιπολίτευση. «Τόσο πολύ προσπαθεί ο ΔΗΣΥ να πείσει ότι είναι αντιπολίτευση που δεν διστάζει να κάνει κριτική ακόμα και για αποφάσεις ή έργα της δικής του διακυβέρνησης -της κυβέρνησης Αναστασιάδη».
ΔΗΚΟ: Άλλοι φταίνε για την ακρίβεια
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατατάξει την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα «Α». Όπως είπε, οι θετικές αξιολογήσεις σημαίνουν μειωμένο κόστος δανεισμού για το κράτος και για τους πολίτες, προσθέτοντας πως η Κύπρος θεωρείται πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές.
Είπε πως ένα σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής οικονομίας είναι η μείωση του δημόσιου χρέους. Επίσης προχώρησε και σε μια πρόβλεψη πως το δημόσιο χρέος θα πάει κάτω από 60% του ΑΕΠ εντός του 2025 και όχι το 2026 που ήταν ο αρχικός στόχος. «Σας βάζω πίεση κύριε Υπουργέ Οικονομικών», υπογραμμίζοντας πως ο κυπριακός λαός με πείσμα και θυσίες κατάφερε να πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους στον κόσμο.
Για την ακρίβεια, είπε πως αυτή δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει ειδική επιτροπή εμπειρογνώμων για να αξιολογήσει την τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, προτού είναι πολύ αργά.
ΕΛΑΜ: Η ευημερία των αριθμών
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σημείωσε πως η ευημερία των αριθμών δεν συνεπάγεται ευημερία των ανθρώπων. Όπως είπε, κάθε νοικοκυριό βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ψηλές δόσεις, ενοίκια και ακρίβεια, καλώντας την πολιτεία να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών. Ο κ. Χρίστου κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει ολοκληρωμένο πλάνο για μείωση των δαπανών σε τομείς με υψηλές δαπάνες, επανεξέταση του κανονισμού της πράσινης γραμμής καθώς η Δημοκρατία χάνει έσοδα από τον ανταγωνισμό στα κατεχόμενα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, προσθέτοντας πως θα πρέπει να δοθούν εργαλεία χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις.