Οι πολιτικές της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδης είναι δανεικές από το ΔΗΣΥ, δήλωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.
Όπως είπε, εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει πυξίδα. «Οι πολίτες δεν ξέρουν πού πάμε και πώς θα πάμε εκεί. Εισπράττουν αυτή τη σύγχυση και τη βιώνουν ως ανασφάλεια και άγχος για την επόμενη μέρα. Όταν η πολιτική είναι αδύναμη να λύσει τα βασικά τους θέματα, την απορρίπτουν. Όταν πιστεύουν ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα δεν μπορούν να επηρεάσουν τη ζοφερή πραγματικότητα, τότε δεν έχουν χρησιμότητα» σημείωσε. Τόνισε πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς όπως είπε η ανάπτυξη έχει νόημα όταν για τους πολλούς.
«Η οικονομία έχει νόημα να πηγαίνει καλά όταν το κοινωνικό πλεόνασμα το απολαμβάνουν όλοι. Γιατί τα οφέλη πρέπει να μοιράζονται. Αν το βάρος της λιτότητας πέφτει μόνο στη μεσαία τάξη που δεν έχει δίκτυ προστασίας, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα» τόνισε.
Στην εσωτερική διακυβέρνηση η κυβέρνηση, είπε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και τι προτεραιότητες χρειάζεται να δρομολογηθούν. Είπε πως πέρσι ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός ο ΔΗΣΥ έδωσε χρόνο και περιμέναμε να δούμε το στίγμα της διακυβέρνησης του τόπου. «Συμπεριφερθήκαμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει στην παράταξή μας. Και πληρώσαμε κόστος. Κατηγορηθήκαμε ότι κλείναμε τα μάτια. Κατηγορήθηκα εγώ προσωπικά ότι είμαι απολιτίκ. Κατηγορήθηκε η παράταξη μας ότι είναι δήθεν συγκυβέρνηση. Γιατί; Γιατί έπρεπε να αφήσουμε την κυβέρνηση να δείξει τον χαρακτήρα της και τώρα οφείλουμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα των δύο, σχεδόν, χρόνων;» είπε. Υποστήριξε πως παραμένουν στάσιμοι, η Κύπρος αντί να προλάβει τις εξελίξεις σέρνεται πίσω από αυτές. Έκανε λόγο για εσωτερική διακυβέρνηση άτολμη και αναποφάσιστη, προσθέτοντας πως « χωρίς όραμα, χωρίς στίγμα και κατεύθυνση. Μικροδιαχείριση του χτες στα μεγάλα προβλήματα του αύριο. Που απογοητεύει και αγχώνει τους πολίτες. Που κάνει ένα βήμα μπροστά, φοβάται τη σκιά της και πάει δυο βήματα πίσω» σημείωσε.
Υποστήριξε πως ο ΔΗΣΥ δεν είναι ΑΚΕΛ που τα βλέπει όλα μαύρα και άραχνα και απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ τον κάλεσε να αφήσει στον ΔΗΣΥ τα του κόμματος. Διερωτήθηκε που θα βρισκόταν σήμερα η οικονομία και η αξιοπιστία της εάν ψηφιζόταν η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τις τράπεζες, η οποία όπως είπε θα έβαζε την χώρα σε περιπέτειες.
Η κ. Δημητρίου έδωσε απάντηση στον κ. Στεφάνου σε σχέση με τις τράπεζες. «Αρκετά υπέφερε ο τόπος και φτάνει να εκμεταλλευόμαστε το συναίσθημα του κόσμου που περνά δύσκολα. Οι ανεφάρμοστες συναισθηματικές επιλογές, οι ψηφοθηρικές πρακτικές ενάντια σε αρχές και συστάσεις αρμοδίων φορέων δεν αποτελούν επιλογή ούτε για εμάς, ούτε για την κοινωνία».
Τόνισε πως ο καθένας έχει τις ευθύνες και το ρόλο του από τη θέση που τον όρισαν οι πολίτες και δεν θα γίνουμε το άλλοθι καμίας ανεπάρκειας. Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, η υπομονή των πολιτών εξαντλείται: «Τους υποτιμούμε κατατάσσοντας τα προβλήματά τους ως προβλήματα της καθημερινότητας. Κι όμως, είναι τα πιο σημαντικά. Η λεγόμενη καθημερινότητα είναι η ζωή μας η ίδια. Τα προβλήματα όπως τα λέμε είναι εμπόδια που ορθώνονται σε κάθε βήμα του βίου τους. Που τους στερούν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν, να ονειρευτούν, να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους στη ζωή» σημείωσε.
Είπε πως εάν θέλει να σωθεί ο τόπος, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στα ρουσφέτια, την ευνοιοκρατία και τη συστημική διαφθορά. «Οι παλιές λογικές δεν λειτουργούν πλέον. Λύση δεν είναι να κτιστεί εκ νέου ένα πελατειακό σύστημα διανομής θέσεων αλλά να πάμε σε μια κοινωνία αληθινής ισονομίας και αξιοκρατίας» ανέφερε.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως ο ΔΗΣΥ είναι κατά των πολιτικών που διογκώνουν τις δαπάνες, στις οριζόντιες αυξήσεις και στα αστόχευτα μέτρα. Τόνισε πως ο ΔΗΣΥ δεν πιστεύει σε νέους φόρους, όπως συνήθως προτείνει το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας πως το κόμματα προτείνει μια στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος, που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος.