Πως κινούνται οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ευρώπη και τι είδους καυσίμων προτιμούν οι νέοι αγοραστές ειδικά σε μια περίοδο που η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, είναι το ερώτημα που απαντάει η Eurostat μέσω στοιχείων.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνει τις τάσεις στις διάφορες χώρες. Παρά την αύξηση τα τελευταία χρόνια, τα επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα αποτελούσαν μειοψηφία των νέων ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το 2023, πίσω από τη βενζίνη και το ντίζελ (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών). Αυτό αντικατοπτρίζεται από το μερίδιο των αυτοκινήτων που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα μεταξύ των επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν πρόσφατα το οποίο στις περισσότερες χώρες εξακολουθεί να είναι κάτω του 20%. Ωστόσο, το 2023 ο αριθμός των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων με μπαταρία μόνο στις χώρες της ΕΕ ξεπέρασε τα 4,4 εκατομμύρια που ήταν περίπου 88 φορές υψηλότερος από το 2013 και 12 φορές υψηλότερος από το 2018. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν μεταξύ 2019 και 2020 (85,2%) και μεταξύ 2020 και 2021 (77,5%). Το μερίδιό τους στο σύνολο των επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκε από 0,02% σε 1,7%.
Οι προτιμήσεις για το εάν ένα νέο επιβατικό αυτοκίνητο θα πρέπει να κινείται με κινητήρα βενζίνης, ντίζελ ή εναλλακτικού καυσίμου διαφέρουν στις χώρες της ΕΕ. Από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι 26 κατέγραψαν υψηλότερο μερίδιο βενζίνης (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών). Αυτό είναι μια επιδείνωση του φαινομένου που παρατηρήθηκε το 2017 (μέχρι το 2015, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ κατέγραψε υψηλότερο μερίδιο ντίζελ).
Το 2023, σε 13 από τις 24 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, υπήρχαν περισσότερα αυτοκίνητα βενζίνης παρά πετρελαιοκίνητα (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών), με το μερίδιο των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων να κυμαίνεται από 85% στην Ολλανδία έως 48% στην Ιταλία.
Στην Κύπρο το μερίδιο των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων είναι 78,5%, των πετρελαιοκίνητων 21,1% και το μερίδιο αυτοκινήτων με εναλλακτικά καύσιμα είναι 0,38%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στις υπόλοιπες 11 χώρες της ΕΕ, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ήταν περισσότερα από τα βενζινοκίνητα με τα μερίδιά τους να κυμαίνονται από 66% στη Λετονία και στη Λιθουανία έως 49% στη Σλοβενία. Παρά τις προσπάθειες σε όλη την Ευρώπη να αυξηθεί το μερίδιο των αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές CO 2 , το μερίδιο των επιβατικών αυτοκινήτων που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα παρέμεινε χαμηλό το 2023 στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Σε 2 από τις 24 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, τα επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτική ενέργεια αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% του συνολικού στόλου επιβατικών αυτοκινήτων. Η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο μερίδιο είναι η Βουλγαρία, όπου τα επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα έφτασαν το 14,3% το 2023. Άλλες χώρες με αξιοσημείωτα μερίδια επιβατικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα είναι η Νορβηγία (23,9%), η Ιταλία (10,3%), η Σουηδία ( 10,1%), Λιθουανία (7,2%), Δανία (7,1%), Ουγγαρία (6,5%), Ολλανδία (6,1%), Λετονία (5,5%) και Λουξεμβούργο (5,2%).
Στη Νορβηγία σχεδόν όλα (99,9%) από τα επιβατικά αυτοκίνητα εναλλακτικών καυσίμων είναι ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα μόνο με μπαταρία. Επίσης σε 16 από τις 22 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μπορεί να παρατηρηθεί ότι το μερίδιο των μικρών βενζινοκινητήρων είναι υψηλότερο από το μερίδιο των μεσαίων και μεγάλων
H Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι τα κυβερνητικά κίνητρα για την τόνωση του μεριδίου των αυτοκινήτων με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, φορολογικές μειώσεις, επιδοτήσεις ή συγκεκριμένα προνόμια όπως η πρόσβαση σε λωρίδες που προορίζονται για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η δωρεάν στάθμευση.