Μετά από διάστημα περίπου δύο χρόνων επανήρχησε χθες η διαδικασία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Οι κοινωνικοί εταίροι είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), όπου και συζητήθηκαν οι διάφορες παράμετροι για την επικείμενη μεταρρύθμιση.
Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ακολουθεί σήμερα, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη σύσταση της διυπουργικής επιτροπής που θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της προόδου της μεταρρύθμισης και θα συμβάλει ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων καθολικής κοινωνικής ασφάλισης. «Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στην ιστορική ευθύνη που της αναλογεί, αναλαμβάνει να οδηγήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα με επιτυχία προς την επόμενη εξηκονταετία, για να συμπληρωθούν διαδοχικά τα 120 χρόνια και τα 180 χρόνια κοινωνικής ασφάλισης που θα γιορτάζουν με περηφάνια τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονα μας» ανέφερε ενδεικτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Έγινε προεργασία
Όσον αφορά τώρα στη χθεσινή μέρα, το κλιμάκιο του ILO είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την εργοδοτική πλευρά, χωρίς την παρουσία του υπουργού Εργασίας, αλλά με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.
Ο υπουργός, πάντως, μιλώντας στον «Φ» σημείωσε ότι φαινομενικά μπορεί να βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, όσον αφορά στη διαδικασία και ότι εδώ και καιρό δεν είχε γίνει οτιδήποτε, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει αρκετή προεργασία ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, στόχος είναι όπως τον Γενάρη ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε πριν από το καλοκαίρι να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τα νομοσχέδια και μέχρι το φθινόπωρο αυτά να έχουν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Στόχος είναι τα νομοσχέδια να εγκριθούν πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ο Γιάννης Παναγιώτου.
Επάρκεια και επενδύσεις
Επί της ουσίας τώρα της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε στον «Φ» ότι τα δυο σημαντικά σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί είναι (α) η ενίσχυση της επάρκειας των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και (β) η καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση του αποθεματικού του Ταμείου.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι, που αφορά στην ενίσχυση της επάρκειας των συντάξεων, αυτό μεταφράζεται με την δυνατότητα του Ταμείου να παρέχει αυξημένες συντάξεις κυρίως στα χαμηλά στρώματα, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους. Να βελτιωθεί εν προκειμένω, η ανταπόδοση του Ταμείου προς τους δικαιούχους.
Για το δεύτερο σημείο, αυτό της διαχείρισης, στόχος είναι να υπάρξει αισθητή βελτίωση της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου, με πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία. Μάλιστα, αυτό που εξετάζεται είναι όπως οι επενδύσεις δεν αφορούν αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα, αλλά να επεκταθούν και στον ιδιωτικό.
Σε ερώτηση κατά πόσο αυτό αυξάνει το ρίσκο για τις επενδύσεις, ο υπουργός Εργασίας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Θα πετύχουμε διασπορά του κινδύνου και η απόδοση του Ταμείου δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία των δημόσιων οικονομικών, αλλά και από άλλους παράγοντες, ανέφερε, με την υποσημείωση ότι δεν θα υπάρξουν επενδύσεις αυξημένου ρίσκου, ώστε να πετύχουμε υψηλότερες αποδόσεις, όπως είπε.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους δύο πυλώνες του συνταξιοδοτικού, δηλαδή τον δεύτερο που αφορά στα ταμεία προνοίας και τον τρίτο που αφορά στα ιδιωτικά σχέδια ασφάλισης, θα εξεταστεί στην πορεία κατά πόσο θα τύχουν των απαραίτητων αλλαγών ή θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση η προσπάθεια στον πρώτο πυλώνα (Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και στη συνέχεια θα επέλθουν αλλαγές και στους άλλους δύο. Εκείνο πάντως που δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον στα αμέσως επόμενα χρόνια, είναι οι εισφορές των εργαζομένων στο Ταμείο, καθώς επίσης και το όριο συνταξιοδότησης.