Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων από τους επηρεαζόμενους επαγγελματικούς φορείς αλλά και υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων κατά της Δημοκρατίας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου παραπέμφθηκε από την Κομισιόν, τίθεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αύξηση στο 15% του εταιρικού φόρου στις πολυεθνικές που έχουν δραστηριότητα στην Κύπρο.
Η αύξηση του εταιρικού φόρου θα επιβληθεί στις πολυεθνικές οι οποίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών πέραν των €750 εκατ. Με το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφορικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση, γνωστό και ως «Πυλώνας 2».
Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, καθώς η Δημοκρατία έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω της μη έγκαιρης συμμόρφωσης της με την Οδηγία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα ζητείται να δοθεί παράταση στην εφαρμογή της Οδηγίας μέχρι το τέλος 2025, ώστε ο πρόσθετος φόρος να ισχύσει από τον Γενάρη του 2026. Με την παράταση (αν εγκριθεί από τη Βουλή), εκτιμάται ότι οι 1,900 επηρεαζόμενες εταιρείες στο νησί θα μπορέσουν να προσαρμοστούν, με στόχο να μην μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες. Το νομοσχέδιο ως έχει προβλέπει την επιβολή της συμπληρωματικής εγχώριας φορολογίας τέλος του 2024.
Το ζητούν και οι επηρεαζόμενοι
Σε πρόσφατη επιστολή τους, οι επηρεαζόμενοι είχαν καλέσει τη Βουλή να δώσει την παράταση. Όπως είχαν υποστηρίξει, σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο, μαζί με την παράταση, θα αναμένουν από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει εντός τριών μηνών στη διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης για εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχουν οι πολυεθνικές στην Κύπρο. Μάλιστα, κάλεσαν το Υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσει επικαιροποιημένα δεδομένα και στη βάση αυτών να προτείνει τη θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου.
Υποστηρίζουν πως η προηγούμενη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών έγινε στη βάση παλαιότερων στοιχείων. Σημείωσαν παράλληλα πως η τροποποίηση είναι αναγκαία, καθώς οι όμιλοι που αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την εφαρμογή των διατάξεων του Πυλώνα ΙΙ στην Κύπρο μπορούν πλέον εύκολα να επιλέξουν να μετεγκατασταθούν σε ένα από τα πέντε κράτη μέλη που επωφελούνται από την περίοδο παράτασης μέχρι και το έτος 2029 (Σλοβακία, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), ή σε χώρες που έχουν επιλέξει να μην εφαρμόσουν τους εν λόγω κανόνες.