Σε διαδικασία πλήρους επαναφοράς των εργασιών της βρίσκεται η κατασκευαστική βιομηχανία, μετά το πάγωμα του ενός μηνός που προηγήθηκε, εξαιτίας των απεργιών στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος.

Ένεκα της απεργίας, είχαν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση αρκετών έργων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα τούτου, είναι οι επαγγελματίες της αγοράς να έχουν μπει σε μια διαδικασία διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να δοθεί μια χρονική περίοδος παράτασης στην ολοκλήρωση των έργων αυτών, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, όπως είπε, οι καθυστερήσεις αφορούν ολόκληρο τον οικοδομικό κλάδο, δηλαδή τόσο τους εργολάβους, όσο και τους developers. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, έχουμε ήδη αποταθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) του Γενικού Λογιστηρίου, υποβάλλοντας αίτημα για παραχώρηση μιας περιόδου παράτασης στην ολοκλήρωση των έργων. Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια της παράτασης που ζητήθηκε, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι τουλάχιστον θα πρέπει να δοθεί παράταση αντίστοιχη με τη χρονική διάρκεια της απεργίας που είχε προηγηθεί, δηλαδή περίπου ενός μηνός.

Ωστόσο, κατόπιν των αρχικών συζητήσεων, διαφάνηκε ότι είναι δύσκολο να δοθεί μια οριζόντια παράταση για όλα τα έργα και επομένως, αυτό που τέθηκε στο τραπέζι ως λύση, είναι η εξέταση κάθε έργου ξεχωριστά, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια φάση ολοκλήρωσης βρισκόταν, και σε τι χρονικό ορίζοντα αναμένεται να είναι έτοιμο.

Ο κ. Γαβριήλ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι εργολάβοι δεν ζητούν χρήματα, αλλά να δοθεί χρονική παράταση στην ολοκλήρωση των έργων, ώστε να μην επιβληθούν στους εργολάβους οικονομικές ρήτρες, δηλαδή πέναλτι, για τη μη έγκαιρη παράδοση των έργων. Θεωρώ, συνέχισε, ότι το αίτημα μας δεν είναι παράλογο, καθώς είναι παραδεχτό ότι όλα σχεδόν τα εργοτάξια είχαν επηρεαστεί από την απεργία στον κλάδο του σκυροδέματος και επομένως θα ήταν προς όφελος όλων να εξευρεθεί μια φόρμουλα για να προχωρήσουν τα έργα.

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ σημείωσε ότι έχει γίνει μια πρώτη επαφή με το Γενικό Λογιστήριο. Άκουσαν το αίτημα μας και ανέφεραν ότι θα το εξετάσουν σε μια από τις επόμενες συνεδρίες, είτε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, είτε στη συνέχεια. Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε, τη δυσκολία που υπάρχει στην παραχώρηση οριζόντιας παράτασης. Αυτό που προτείναμε, ανέφερε είναι να δοθεί μεν η οριζόντια παράταση και εφόσον διαπιστωθεί ότι προκύπτει πρόβλημα, τότε να εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Για παράδειγμα, αν ένα έργο βρισκόταν στο 80% της ολοκλήρωσης του, τότε ίσως να μην δοθεί ολόκληρη η παράταση. Θα εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά, είπε.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι τα εργοστάσια έτοιμου σκυροδέματος εργάζονται πλέον κανονικά και είναι θέμα χρόνου να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση, μετά την αναστάτωση από τη μακρά απεργία που προηγήθηκε.