Τη φόρα σε όσους υποβάλλουν λαϊκίστικα αιτήματα που οδηγούν σε πειραματισμούς και δημοσιονομικούς κινδύνους την οικονομία θέλησε να κόψει χθες ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, διαβεβαίωσε το Νομοθετικό Σώμα πως θα συνεχιστεί η συνετή οικονομική πολιτική και η ορθολογική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, μακριά από όποιους πειραματισμούς και λαϊκίστικα καλέσματα. Η συγκεκριμένη αναφορά, απευθυνόταν τόσο στα αντιπολιτευόμενα όσο και σε συγκυβερνώντα κόμματα.
Στους στόχους της Κυβέρνησης, εξήγησε ο υπουργός, είναι η κάθετη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται στο όριο κινδύνου της φτώχειας, μέσα από τις υλοποιούμενες και προγραμματισμένες δράσεις. «Το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε όριο φτώχειας στην Κύπρο είναι 13,9%, το καλύτερο μετά την Τσεχία και πολύ πιο κάτω από τον Μέσο Όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στο 21,4% και την ώρα που 96,5 εκ. Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στο όριο κινδύνου φτώχειας» τόνισε.
Μεσαία τάξη και μη προνομιούχοι
Ο υπουργός σημείωσε ότι η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι ήταν και είναι στο επίκεντρο του οικονομικού σχεδιασμού της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας της Κυβέρνησης. Τόνισε την υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων από την ανάληψη της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση, σε τομείς όπως είναι η ακρίβεια, η στεγαστική πολιτική, το μεταναστευτικό, η υπογεννητικότητα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι φοιτητές, οι ηλικιωμένοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πράσινη μετάβαση και η συνεχιζόμενη επιδότηση της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργεια.
«Οι καιροί ου μενετοί»
Ο υπουργός, επιστρατεύοντας μια φράση από τον Θουκιδίδη («οι καιροί ου μενετοί», που σημαίνει πως οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν αναβλητικότητα), έστειλε το μήνυμα πως παρά τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, τις αναβαθμίσεις αλλά και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν επετρέπεται εφησυχασμός. «Τα σημαντικά μέτρα κατά της ακρίβειας που πήρε και συνεχίζει να υλοποιεί η Κυβέρνηση ανακουφίζουν και ενισχύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και της Μεσαίας Τάξης. Οι λόγοι όμως που δημιουργούν τις ανησυχίες και τις προκλήσεις όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά παρακολουθούμε καθημερινά μια ανησυχητική κλιμάκωση» πρόσθεσε. Υπέδειξε, παράλληλα, πως ο προϋπολογισμός του 2025 συνεχίζει να στοχεύει στην άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και στη σταθερή πορεία ενδυνάμωσης της οικονομίας και στον εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας.
Ικανοποίησε τους χαμηλόμισθους
Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, ο υπουργός παραχώρησε χριστουγεννιάτικο δώρο στους χαμηλόμισθους του Δημοσίου. Ο κ. Κεραυνός έδωσε χθες τα χέρια με τις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ για την αναβάθμιση των πιο χαμηλών κλιμάκων στο Δημόσιο Τομέα, δηλαδή τις κλίμακες Α1, Α2 και Α5. Κάτι που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής. «Ήταν μια προεκλογική εξαγγελία αλλά και ένα αίτημα από όσο γνωρίζω της κομματικής ζωής του τόπου και μια δέσμευση δική μου για τους μη προνομιούχους εργαζομένους του Δημοσίου, που υλοποιείται. Είναι ακόμα μια πράξη βελτίωσης της ισοκατανομής του παραγόμενου πλούτου, προς μη προνομιούχους εργαζομένους και στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους χωρίς επιβάρυνση του Δημοσιονομικού Ισοζυγίου» υπογράμμισε.
Ανησυχεί για Γαλλία και Γερμανία
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως η σταθερή επιλογή της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι πλεονασματικός, ενεργώντας προληπτικά και υπεύθυνα για την αντιμετώπιση απρόσμενων γεγονότων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, των κινδύνων από τη συνέχιση ή επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και των αρνητικών εξελίξεων στις οικονομίες άλλων χωρών, που επηρεάζουν αρνητικά παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, με συνέπεια τη μείωση του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης.
«Η χθεσινή πτώση της Κυβέρνησης στην Γαλλία, μια χώρα που μαζί με τη Γερμανία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είναι ένας τέτοιος κίνδυνος» πρόσθεσε.
Φυσικά, είπε, υπάρχουν και οι εσωτερικοί κίνδυνοι, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οργανισμών δημοσίου δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις, οι κίνδυνοι από επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών από ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης των ελλειμάτων του ΟΚΥΠΥ.
Στους κινδύνους περιέλαβε και την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.