Στην ομαλότητα θα αρχίσει να επανέρχεται από σήμερα η βιομηχανία κατασκευής έτοιμου σκυροδέματος, μετά τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν χθες μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, δηλαδή τις συντεχνίες και της κάθε πρόθυμης επιχείρησης ξεχωριστά.
Η εν πολλοίς πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διεξάγεται μετά το ναυάγιο που επήλθε στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα πλαίσια των συνομιλιών που γίνονταν μεταξύ του συνδέσμου των εργοδοτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Εργασίας.
Πλέον αυτή η ομπρέλα δεν υφίσταται, ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση να διασφαλίσει και τη σωστή εφαρμογή της σύμβασης, ωστόσο έκαστη συμφωνία που υπογράφεται σε διμερές πλέον πλαίσιο βασίζεται κατά κύριο λόγο στη μεσολαβητική πρόταση που είχε καταθέσει ο υπουργός Εργασίας και την οποία είχαν αποδεχτεί και οι δυο πλευρές.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής, σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν τα εργοστάσια που είναι σε θέση να διαθέσουν στην αγορά το 70-75% της παραγωγής σκυροδέματος. Αναμένεται ότι η πλήρης ομαλότητα στις εργασίες της αγοράς θα επέλθει εντός των επόμενων ημερών.
Ωστόσο, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας, όσο δηλαδή διήρκεσε και η απεργία των εργαζομένων. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ, από την απεργία, με την οποία είχε παραλύσει ο κατασκευαστικός κλάδος – ο οποίος συνεισφέρει κατά 15% στο ΑΕΠ της Κύπρου – συνυπολογίστηκαν ζημιές της τάξης των 80 με 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, αυτό που λέχθηκε από πλευράς συντεχνιών, ότι δηλαδή σε όσες επιχειρήσεις δεν υπογραφεί η σύμβαση θα συνεχιστεί η απεργία, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, από τη στιγμή που θα αφορά την κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Ποιος θα πάει να περιφρουρήσει τη συνέχιση της απεργίας και θα εμποδίσει τους «απεργοσπάστες» να εργαστούν, μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Επομένως, αναμένεται ότι εντός των επόμενων ημερών ολόκληρη η βιομηχανία θα επανεκκινήσει τις εργασίες της.
Οι μεγάλοι υπογράφουν
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ένα σημείο το οποίο προκάλεσε εντύπωση και ταυτόχρονα δημιούργησε σύγχυση, όσον αφορά στην αναλογία των εργοδοτών οι οποίοι απέρριψαν ή αποδέχτηκαν τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού, σε σχέση με τους εργαζόμενους που κατήλθαν σε απεργία. Τι εννοούμε: Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, ο οποίος πλέον έχει διαλυθεί, είχε στις τάξεις του 30 εταιρείες ως μέλη, όσες δηλαδή περίπου δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία. Στην ψηφοφορία που τέθηκε, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι 22 εταιρείες ψήφισαν εναντίον της πρότασης του υπουργού και οι άλλες 8 υπέρ. Επομένως, ένεκα και της πλειοψηφίας που δημιουργήθηκε, όχι μόνο δεν πέρασε η πρόταση του υπουργού, αλλά παραιτήθηκε το Συμβούλιο και εν τέλει διαλύθηκε ολόκληρος ο σύνδεσμος.
Το ερώτημα που προέκυψε ήταν πώς από αυτές τις 8 εταιρείες, οι οποίες παρεμπιπτόντως ήταν αυτές που εφάρμοζαν τη σύμβαση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες οι οποίες δεν την εφάρμοζαν, κινητοποιήθηκαν τόσοι εργαζόμενοι της βιομηχανίας για να απεργήσουν; Η εξήγηση έχει να κάνει με το ότι η μειοψηφία αυτή των επιχειρήσεων εργοδοτεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, πέραν του 70% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου. Επομένως, μπορεί ως αριθμός επιχειρήσεων να αποτελούν τη μειοψηφία, αλλά εκπροσωπούν την πλειοψηφία όσον αφορά στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.
Όσον αφορά τώρα τη χθεσινή μέρα, γενικά κύλησε ομαλά, με μόνο αγκάθι, όπως μας αναφέρθηκε, το ότι οι συντεχνίες φέρονται να παρουσίασαν στις επιχειρήσεις ένα ογκοδέστατο φάκελο για να υπογράψουν, ως ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, κάτι για το οποίο οι εργοδότες διαμαρτυρήθηκαν. Έτσι, μετά από επεξεργασία, θα προκύψει ένα πιο μικρό κείμενο, το οποίο πιο εύκολα θα μπορέσουν να επεξεργαστούν και οι δυο πλευρές, ώστε να προχωρήσουν ευκολότερα οι υπογραφές.