Την ευθύνη στην εργοδοτική πλευρά επιρρίπτει ξεκάθαρα το Υπουργείο Εργασίας για την κατάρρευση των προσπαθειών ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος.
Η εν πολλοίς απρόσμενη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, με την απόφαση της εργοδοτικής πλευράς να διαλυθεί ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, ουσιαστικά ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι στιγμής για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, με τις τρεις πλευρές να κινούνται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.
Την ίδια ώρα, η εργοδοτική πλευρά, με τις χθεσινές αποφάσεις, επιχειρεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις από το συλλογικό στο εταιρικό επίπεδο, καθώς όπως αναφέρεται, η κάθε εταιρεία θα διαπραγματεύεται ξεχωριστά για το δικό της προσωπικό και όχι για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς του. Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι πληροφορίες που έρχονταν χθες βράδυ έλεγαν ότι σήμερα θα υπάρξει νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων στη Λεμεσό, όπου και θα αποφασιστούν τα επόμενα τους βήματα. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι, σε όποιες εταιρείες είναι έτοιμες να αποδεχθούν τη συλλογική σύμβαση όπως αυτή έγινε δεκτή από τις συντεχνίες και τον Σύνδεσμο, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν αμέσως στη δουλειά. Στις υπόλιπες η απεργία θα συνεχιστεί.
Δύσκολα τα πράγματα
Πάντως χθες, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών δεν θέλησαν να τοποθετηθούν για τις εξελίξεις, αρκούμενοι σε ένα γενικό «θα δούμε», ωστόσο, είναι βέβαιο ότι και οι ίδιες βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση, υπό την έννοια ότι πλέον δεν υπάρχει το άλλο μέρος με το οποίο θα διαπραγματευτούν, ενώ σε περίπτωση που επιλέξουν να ξεκινήσουν διάλογο με την κάθε εταιρεία ξεχωριστά, σίγουρα θα χαθεί και άλλος χρόνος μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Δεδομένου ότι εδώ και τέσσερις περίπου βδομάδες οι εργαζόμενοι είναι σε απεργία, δημιουργείται επιπλέον πίεση, καθώς θα θελήσουν να πληρωθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα πολύ κοντά στην περίοδο των εορτών. Δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της απεργίας σε άλλους κλάδους της ευρύτερης οικοδομικής βιομηχανίας.
Η «κλαδική» έφερε αντιδράσεις
Αναλυτικότερα, τα βλέμματα χθες ήταν στραμμένα στον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, ο οποίος συνεδρίασε στο ΚΕΒΕ για να αποφασίσει τη στάση του μετά την κατ’ αρχήν αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του υπουργού Εργασίας.
Τα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά πριν από τη συνεδρίαση, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου είχε εκφράσει από το πρωί την αισιοδοξία του ότι η μεγάλη σύγκρουση εργοδοτών – εργαζομένων στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος θα λήξει και οι εργασίες θα επαναρχίσουν αμέσως. Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν τον δικαίωσαν. Οι έντονες αντιδράσεις των μελών του συνδέσμου οδήγησαν σε παραιτήσεις στελεχών και αποχωρήσεις μελών από τη συνέλευση. Το Συμβούλιο, βλέποντας να μην τυγχάνουν στήριξης οι χειρισμοί του, υπέβαλε την παραίτηση του και ακολούθως, σε σχετική ψηφοφορία, αποφασίστηκε η διάλυση του συνδέσμου.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από την εργοδοτική πλευρά, το σημείο κλειδί για την εξέλιξη αυτή ήταν η φράση «κλαδική συλλογική σύμβαση», η οποία περιλήφθηκε στα έγγραφα που επρόκειτο να υπογραφούν από τα δύο μέρη. Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του συνδέσμου, η φράση αυτή σήμαινε ότι ακόμα και οι εταιρείες που δεν είχαν εργαζόμενους σε συντεχνίες και σύναπταν προσωπικές συμφωνίες με τους εργαζόμενους, θα δεσμεύονταν από το περιεχόμενο της σύμβασης. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που ο Σύνδεσμος υπέγραφε τη σύμβαση, αυτή θα δέσμευε όλες τις εταιρείες μέλη του συνδέσμου. Οι πληροφορίες από τους εργοδότες και το ΚΕΒΕ είναι ότι οι 22 από τις 30 εταιρείες δεν εξουσιοδότησαν το Συμβούλιο να υπογράψει τη σύμβαση. Επομένως, μετά από αυτές τις εξελίξεις, και εν τη απουσία συνδέσμου, η κάθε εταιρεία θα διαπραγματεύεται ξεχωριστά για τους δικούς της εργαζόμενους και όχι για τους εργαζόμενους ολόκληρου του κλάδου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη Συνέλευση, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος επέρριψε μεταξύ άλλων την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Υπουργείο Εργασίας, Ανέφερε συγκεκριμένα: «Δυστυχώς η λανθασμένη τακτική που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, (σε αντίθεση με την επικρατούσα πρακτική), της υποβολής μεσολαβητικών προτάσεων διαρκούσης απεργίας είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της σημερινής ανώμαλης κατάστασης» Πρόσθετα, ο Σύνδεσμος επισήμανε ότι «ενώ έχουμε καταλήξει σε ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, το Υπουργείο και οι Συντεχνίες προσπαθούν να επιβάλουν ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, θέμα το οποίο ουδέποτε συζητήθηκε, ουδέποτε συμφωνήθηκε και δεν μας βρίσκει σύμφωνους».
Υπουργείο: Η ευθύνη στους εργοδότες
Λίγο αργότερα, στη δική του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εργασίας επέρριπτε την ευθύνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην εργοδοτική πλευρά. «Η προσπάθεια για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος δεν ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, λόγω της απροθυμίας που επιδείχθηκε από την εργοδοτική πλευρά για την υπογραφή συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά το Υπουργείο. Προσθέτοντας ότι το περιεχόμενο της μεσολαβητικής πρότασης που έγινε εκατέρωθεν αποδεκτό, αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για την συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις του κλάδου, με στόχο την επαναφορά της ομαλότητας στην παραγωγή και την προμήθεια έτοιμου σκυροδέματος. Τέλος το Υπουργείο προανήγγειλε ελέγχους για τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας. «Το Υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει την διενέργεια επιθεωρήσεων και την υλοποίηση ελέγχων για την τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας σχετικά με τον χρόνο εργασίας και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, που θα συνδράμουν ουσιαστικά στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας».
Επεισόδια από το πρωί
Επεισοδιακά κύλησε η χθεσινή μέρα αφού από το πρωί προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ εργαζομένων, κατά τα οποία, όπως προκύπτει, απεργοί, προσπάθησαν να εμποδίσουν συναδέλφους τους, από το να εκτελέσουν συγκεκριμένες εργασίες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ εργαζομένων σε δύο εργοτάξια. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν ένας εργαζόμενος να διακομιστεί στο νοσοκομείο με στραμπουληγμένο πόδι, ωστόσο στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε μία μικροένταση στην Κοκκινοτριμιθιά, χωρίς όμως οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα επεισόδια συνέβησαν σε εργοτάξια όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε συντεχνίες. Μάλιστα, από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποστηρίζεται ότι οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα άτομα ως απεργοσπάστες. Αντίθετα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ξεκίνησαν εργασίες εν μέσω απεργίας, κάλεσαν τους συναδέλφους τους απεργούς να δεχθούν την δική τους επιλογή, λέγοντας ότι οι ίδιοι δεν έχουν κανένα παράπονο από τους εργοδότες τους, οι οποίοι, όπως υποστήριξαν, τους δίνουν όλα τα ωφελήματα και τους μισθούς τους. «Έρχονται γιορτές, χρειαζόμαστε τους μισθούς μας. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τους εργοδότες μας. Δεν έχουμε πρόβλημα που κάνουν απεργία αλλά δεν είναι ανάγκη να χάνουμε και εμείς τον μισθό μας. Εκείνοι παίρνουν 50 ευρώ από τις συντεχνίες κάθε ημέρα, εμείς δεν ανήκουμε σε συντεχνίες», ανέφεραν.
Το γαϊτανάκι με το κείμενο της συμφωνίας
Πέραν των επεισοδίων, η μέρα σημαδεύτηκε από τις εξελίξεις επί της ουσίας της κρίσης στη βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος, με την εργοδοτική πλευρά να στρέφει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, ένεκα της δήλωσης του προέδρου του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Κώστα Κυθραιώτη ότι δεν έλαβε το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Όχι μόνο αυτό, αλλά υποστήριξε ότι ζήτησε το κείμενο από τον υπουργό Εργασίας και αυτός αρνήθηκε να το δώσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυθραιώτης είχε δηλώσει χθες το μεσημέρι ότι ακόμα δεν τους είχε σταλεί από το Υπουργείο Εργασίας το τελικό κείμενο με όλες τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Έχουμε δικαίωμα, είπε, να δούμε το τελικό κείμενο και να αποφασίσουμε με τους νομικούς μας συμβούλους. Υποστήριξε δε ότι ζήτησε το έγγραφο από τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος αρνήθηκε την αποστολή του.
Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας πάντως, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν τόσο τα έγγραφα όσο και η αλληλογραφία που αποδεικνύουν ότι ο Σύνδεσμος έχει στην κατοχή του τα σχετικά έγγραφα. Μάλιστα, όταν είχε σταλεί το έγγραφο στον κ. Κυθραιώτη, αυτός απάντησε ότι είναι εντάξει, υπάρχει μόνο ένα ορθογραφικό λάθος στο όνομα του. Επομένως, από πλευράς Υπουργείου κρίθηκε ως ακατανόητη η στάση των εργοδοτών. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο σύνδεσμος βρίσκεται εκτός πλαισίου και εφόσον κριθεί αναγκαίο, υπάρχουν καθορισμένες διαδικασίες, οι οποίες δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν.