Ο δρόμος για επαναφορά της κατασκευαστικής βιομηχανίας σε κανονικούς ρυθμούς, φαίνεται ότι είναι δύσκολη υπόθεση.
Οι συντεχνίες ανακοίνωσαν αργά το απόγευμα της Κυριακής την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης που κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, εξέλιξη η οποία προέκυψε κατά τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο. Μολονότι, οι συντεχνίες όσο και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος απάντησαν την Κυριακή θετικά στην μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας, το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά φαίνεται να μην αποδέχθηκε την προϋπόθεση για μη άμεση εφαρμογή της ρύθμισης της υπερωριακής απασχόλησης, εξόργισε την συνδικαλιστική πλευρά. Η κατάσταση στην οικοδομική βιομηχανία και κατά προέκταση στην οικονομία είναι δύσκολη.
Σύμφωνα με έρευνα του γραφείου Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, ήδη η καθυστέρηση του ενός μηνός – ξεκίνησε 5 Νοεμβρίου η απεργία – αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο από όλα, τα οικιστικά έργα, καθυστερώντας την επίλυση της στεγαστικής κρίσης.
Η κατάσταση στις οικοδομές, σύμφωνα με το γραφείο Δανός, όλο αυτό το διάσημα θυμιζει πλέον την παράλυση της βιομηχανίας και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς είχαν παγώσει οι εργασίες τόσο για έργα του ιδιωτικού τομέα όσο και για εμβληματικά έργα του δημοσίου, όπως η κατασκευή του νέου κυπριακού μουσείου. Η εικόνα της εγκατάλειψης στα εργοτάξια μεγάλων δημοσιών έργων, έχει μεταφερθεί και στα έργα οικιστικών μονάδων. «Πέραν όμως από την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων, θα επηρεαστεί και η τσέπη αυτών που θα βγουν στην αγορά για σπίτι ή διαμέρισμα, καθώς η απεργιακή κινητοποίηση του τελευταίου μήνα, σύμφωνα με το γραφείο ενδέχεται να σπρώξει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. Όπως εξηγείται, αυτό, γιατί με την η λήξη της απεργία στην βιομηχανία του σκυροδέματος, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η παραγωγή όλης της ποσότητας μπετόν των χαμένων ημερών. Ως εκ τούτου, θα δοθεί προτεραιότητα στα μεγάλα έργα του δημοσίου και έπειτα θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος καθυστέρησης για τα οικιστικά έργα μπορεί και να είναι διπλάσιος στο τέλος της ημέρας, με το κόστος κατασκευής να αυξάνεται, κρατώντας τις τιμές ψηλά, σε μια εποχή που η ζήτηση για τόσο για αγορά όσο για ενοικίαση», σημειώνεται.