Οι αναγκαστικές άδειες προσωπικού και τα άδεια εργοτάξια πληθαίνουν μέρα με τη μέρα στον κατασκευαστικό κλάδο, ως αποτέλεσμα της επ’ αόριστον απεργίας που συνεχίζεται από τις 5 Νοεμβρίου στον τομέα έτοιμου σκυροδέματος, χωρίς ακόμα να φαίνεται στο ορίζοντα παράθυρο για συμφωνία και για λήξη της.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση στις οικοδομές άρχισε να θυμίζει πλέον την παράλυση της βιομηχανίας και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς έχουν παγώσει οι εργασίες τόσο για έργα του ιδιωτικού τομέα όσο και για εμβληματικά έργα του δημοσίου, όπως η κατασκευή του νέου κυπριακού μουσείου.
Στον χώρο του πρώην Γενικού Νοσοκομείου, όπου κατασκευάζεται το νέο μουσείο στην πρωτεύουσα, εδώ και αρκετές μέρες δεν καταγράφεται οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενώ παρόμοια εικόνα, που προεξοφλεί καθυστερήσεις, παρουσιάζεται και στο έργο ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ, που έχει αναλάβει ο ίδιος εργολήπτης, το οποίο θεωρείται μάλλον απίθανο να παραδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ίδια εικόνα, όπως ανέφερε από προχθές η ΟΣΕΟΚ -καλώντας τις δύο πλευρές για υπερβάσεις να επιτύχουν συμβιβασμό για το καλό της οικονομίας γενικότερα- καταγράφεται παγκύπρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες ότι προβλήματα θα προκύψουν και στον τουριστικό τομέα, λόγω κυρίως ανακαινίσεων ξενοδοχειακών μονάδων που έμειναν στη μέση.
Όταν λήξει η απεργία, οι εργολάβοι που ανέλαβαν έργα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρονται ήδη να συζήτησαν μεταξύ τους το ενδεχόμενο να ζητήσουν, μέσω της ΟΣΕΟΚ, όπως έκαναν και στη διάρκεια της πανδημίας, οριζόντια παράταση για δημόσιες συμβάσεις, τουλάχιστον διπλάσια του χρόνου που θα κρατήσουν οι κινητοποιήσεις, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση προς το κράτος.
Ρυθμίσεις για αντιμετώπιση των καθυστερήσεων θα αναζητηθούν και στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς με συνεννοήσεις, αλλά και με κόστος. Όσον αφορά τα μεροκάματα που χάνονται στις οικοδομές, προσώρας τα περισσότερα φαίνεται να καλύπτονται, αφού οι εργαζόμενοι έχουν ακόμα σε πίστη τους άδεια ανάπαυσης, που όμως τη λαμβάνουν αναγκαστικά. Για το θέμα υπάρχουν και διαβουλεύσεις μεταξύ εργατικής και εργοδοτικής πλευράς.
Ιστορική απεργία
Το μέγεθος των καθυστερήσεων και του κόστους που προκύπτει θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην εργατική διαφορά στον τομέα του σκυροδέματος, γι’ αυτό και οι παρασκηνιακές επαφές για συμβιβασμό εντάθηκαν χθες, με στόχο να υπάρξει το αργότερο μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο μια μεταβατική έστω συμφωνία για τερματισμό της απεργίας.
Απεργία που ήδη καταγράφεται ως ιστορική, καθώς είναι η μεγαλύτερη πλέον σε διάρκεια εργατική κινητοποίηση από εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μας αναφέρθηκε, ξεπερνώντας σε διάρκεια τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην οικοδομική βιομηχανία το 2013.
Συγκεκριμένα, η απεργία στην οικοδομική βιομηχανία το 2013 -και πάλι για υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων- κράτησε συνολικά 21 ημέρες, από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2013. Η απεργία στο έτοιμο σκυρόδεμα έκλεισε τις 21 ημέρες τη Δευτέρα που μας πέρασε και σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων εισέρχονται στην 25η μέρα, προκειμένου, όπως υποστηρίζεται, να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη σύμβαση τους για την υπερωριακή απασχόληση, θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε και η τελευταία πρόταση του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος συνεχίζει τις προσπάθειες του για αμοιβαία αποδεκτή λύση.