Μπαίνοντας στην τέταρτη βδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος, η κατάσταση μέρα με τη μέρα οδηγείται προς το χειρότερο, με την κατασκευαστική βιομηχανία να βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο.

Η εξεύρεση κοινού σημείου επαφής μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων φαντάζει δύσκολη και ο υπουργός Εργασίας ψάχνει εναλλακτικές για να αποτελματωθεί η διαδικασία και να επανέλθουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων.

Το καίριο σημείο αυτή τη στιγμή είναι ποιος θα κάνει την επόμενη και ενδεχομένως κρισιμότερη κίνηση στην όλη διαδικασία. Όπως πληροφορούμαστε, παρασκηνιακά γίνονται κάποιες βολιδοσκοπήσεις, με στόχο να μειωθεί κατά το δυνατό περισσότερο η διαφορά που υπάρχει και να μπορέσει το Υπουργείο να επαναφέρει τις δυο πλευρές και επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων για να υποβάλει νέα πρόταση. Άλλωστε, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι για να υποβληθεί νέα μεσολαβητική πρόταση θα πρέπει να δοθούν οι ενδείξεις εκείνες από τις δυο πλευρές ότι αυτή θα γίνει αποδεκτή. Παρά το γεγονός, προστίθεται, ότι και στην προηγούμενη πρόταση υπήρξαν οι ενδείξεις ότι αυτή θα γίνει αποδεχτή, ωστόσο στο τέλος υπήρξε αλλαγή στάσης.

Αυτό που πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο, είναι ότι η ικανοποίηση του 100% των αιτημάτων της οποιασδήποτε πλευράς δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και επομένως θα πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις. Τα μάτια του υπουργείου στρέφονται προς την πλευρά των συντεχνιών, αναμένοντας κάποια διαλλακτικότητα στη στάση τους, δεδομένου ότι στην τελευταία επιστολή του υπουργού υπήρξε άρνηση να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργοδότες.

«Καταθέστε βελτιωμένη πρόταση»

Και ενώ τα μάτια όλων εστιάζονται στις συντεχνίες, οι ηγεσίες τους ρίχνουν εκ νέου την μπάλα στον υπουργό Εργασίας, αλλά και στους εργοδότες, οι οποίοι όπως αναφέρουν, δεν σέβονται τις συμφωνίες. Μιλώντας στον «Φ», ο Στέλιος Τσιαπουτής, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΟΙΜΣΕΚ-ΣΕΚ) ανέφερε ότι δεν μας χαροποιεί ότι μπαίνουμε στην τέταρτη βδομάδα της απεργίας χωρίς να έχει βρεθεί λύση στην ανανέωση της σύμβασης. Ο κ. Τσιαπουτής απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον υπουργό Εργασίας να αναλάβει την ευθύνη και να υποβάλει πρόταση, η οποία να είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεχτή από τα μέλη τους. Όσον αφορά στους εργοδότες, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούν τις πρόνοιες των συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή ανακοίνωση της, η ΟΣΕΟΚ, αφού καλεί εργοδότες και συντεχνίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των στιγμών, τονίζει ότι οι αρνητικές συνέπειες στην κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά και σε ολόκληρη την οικονομία του τόπου, είναι «ανυπολόγιστες». Όπως αναφέρει, έχει «κυριολεκτικά παραλύσει ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος συνεισφέρει κατά 15% στο ΑΕΠ της Κύπρου, με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας», ενώ προσθέτει ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, να μείνουν χωρίς εργασία χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο στις εργοληπτικές εταιρείες όσο και σε συναφείς κλάδους της βιομηχανίας κατασκευών».