Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΕΚ έχει συζητήσει διεξοδικά όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και όχι μόνο συνοψίζοντας σε 9 πυλώνες οι οποίες θα καθορίζουν τις διεκδικήσεις της συντεχνίας.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της η  ΣΕΚ αναφέρει πως θα συνεχίσει να συνδικαλίζεται και να πολιτεύεται ανεξάρτητη, τεκμηριωμένη και διεκδικητική, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την αγορά εργασίας, την οικονομία στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και με ορίζοντα τη δημιουργία των δεδομένων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής.

Τονίζουν πως η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΕΚ για τα 80χρόνα της έχει συζητήσει διεξοδικά όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όπως και ευρύτερα, και έχει λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις, μέσα από τις οποίες θα δημιουργηθεί και η δυνατότητα άμβλυνσης του προβλήματος της ακρίβειας, (πρέπει να υπάρξει περαιτέρω στόχευση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ αξιολόγηση των μέτρων θα γίνει συνολικά με την ανακοίνωση και της τρίτης δέσμης), και της στέγασης (σε συνάρτηση με τη στρατηγική συνεργασία ΟΧΣ και ΚΟΑΓ, για προώθηση της κοινωνικής στέγασης), μέσα από μεταρρυθμιστικές επιλογές αναχαίτισης δομικής φύσης προβλημάτων:

1.            Πολιτική αιτημάτων

•             Διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων, ανάλογα και με τα δεδομένα των κλάδων ή των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας όμως υπόψη τη δυσανάλογη πορεία των μισθών και σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν οι μισθοί πρόσληψης, δίνοντας στήριξη στους χαμηλόμισθους.

•             Επιβεβαίωση και ρύθμιση όπου χρειάζεται, μέσα από όλες τις συμβάσεις, του 38ωρου χρόνου εργασίας. Ρύθμιση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης, με τρόπο ανταποδοτικό της επιβάρυνσης των εργαζομένων, έτσι ώστε να μην ανατρέπει το συμφωνημένο ωράριο εργασίας, να μην επιδρά αρνητικά στην ασφάλεια και υγεία στην εργασία, και να συμβάλλει στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

•             Βελτίωση των συνεισφορών προς τα Ταμεία Προνοίας, έτσι ώστε να καταστούν πραγματικός δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών

•             Ενίσχυση των Ταμείων Ευημερίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τη στήριξη των εργαζομένων, υλοποιώντας τον στόχο της συμπλήρωσης της κοινωνικής πολιτικής του κράτους

•             Ένταξη στις συλλογικές συμβάσεις, ευμενέστερων προνοιών που διασυνδέονται με την μητρότητα, την πατρότητα και τη γονική άδεια, όπως και του Κώδικα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

2.            Υιοθέτηση της Οδηγίας για επαρκείς μισθούς

Το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει χωρίς καθυστέρηση το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση της Οδηγίας για επαρκείς μισθούς, από την Βουλή, έτσι ώστε να παραμείνουμε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας έναντι της Ε.Ε.

Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος που θα οδηγήσει στον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την ώθηση της επέκτασης και εδραίωσης του θεσμού των Συλλογικών, με στόχο να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα.

3.            Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων

Οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο ή στην επιχείρηση για την οποία συνομολογούνται, μέσα και από την αρχή της ελεύθερης επιλογής του εργαζόμενου για συλλογική εκπροσώπηση.

Η ΣΕΚ καταδικάζει την προσπάθεια μικρής μερίδας εργοδοτών να αποδομήσουν και υποβαθμίσουν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, μέσα από την ατεκμηρίωτη επιχειρηματολογία πως, οι συλλογικές συμβάσεις αφορούν μόνο τα μέλη των συντεχνιών που τις συνυπογράφουν.

Καλείται το Υπουργείο Εργασίας να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων και να απομονώσει αλλότριες προσεγγίσεις προς τη φιλοσοφία και την πρακτική του συστήματος, είτε αυτές προέρχονται από εργοδότες ή και σε κάποιες περιπτώσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

4.            Δημόσιες Συμβάσεις

Με αφορμή τους πρόσφατους τερματισμούς δημόσιων συμβάσεων, η ΣΕΚ επαναλαμβάνει την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και καλύτερη αξιολόγηση των αιτούντων, ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων. Επαναλαμβάνεται η θέση της πως, καμία δημόσια σύμβαση δεν θα πρέπει να κατακυρώνεται αν δεν προϋπάρχει ως κριτήριο η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης στο προσωπικό της εταιρείας, όπως και από τους τυχόν υπεργολάβους με τους οποίους θα συνεργαστεί.

Η ΣΕΚ έχει θέσει την ανάγκη για εφαρμογή αυτής της προϋπόθεσης στις δημόσιες συμβάσεις που θα προκηρυχθούν για το 2025, έτσι ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις, το καταναλωτικό κοινό και η κοινωνία γενικότερα, όπως και τα δημόσια οικονομικά, συνδράμοντας και στην επίτευξη του στόχου για την επάρκεια των μισθών μέσω της επέκτασης της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.   

5.            Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες

Παρά το γεγονός πως, έχει γίνει αποδεκτή μια ενδιάμεση διευθέτηση σε σχέση με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης αδειών για απασχόληση εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, εκκρεμεί η συνολική αναθεώρηση της Στρατηγικής,  ο κοινωνικός διάλογος για την οποία, με βάση τη συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος φθινοπώρου. Καλείται το Υπουργείο Εργασίας όπως, συγκαλέσει το Εργατικό Σώμα για συνέχιση και ολοκλήρωση του διαλόγου, έτσι ώστε να ρυθμιστεί η αγορά εργασίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, αποτρέποντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ανάμεσα σε εργαζόμενους. 

Η ΣΕΚ αναδεικνύει το γεγονός πως, η εκκρεμότητα που υπάρχει στη συνολική ρύθμιση του θέματος, οδηγεί στην αλόγιστη παραχώρηση αδειών και συνδράμει στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και υποβάθμιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.

6.            Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αποτελεί μία αναγκαιότητα, σε σχέση με τη δημιουργία δυνατοτήτων βελτίωσης των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για όλους. Η ΣΕΚ αναμένει την επίσπευση των διαδικασιών του κοινωνικού διαλόγου, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τρόπο που θα διασφαλίζεται πως κανένας συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, θα ενισχύεται ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών και θα ρυθμίζεται η δυνατότητα επιλογής του τρίτου πυλώνα που αφορά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τρόπο επωφελή προς τους δικαιούχους. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση και ενίσχυση του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως και της επενδυτικής πολιτικής, μέσα από την οποία να προκύπτουν ανταποδοτικά οφέλη προς τους δικαιούχους. Τέλος, η εκκρεμότητα που υφίσταται σε σχέση με την αναλογιστική αναπροσαρμογή (12%), μπορεί να λυθεί μέσα από την πρόταση που έχει καταθέσει και επαναλάβει πολλές φορές η ΣΕΚ, έτσι ώστε κανένας επηρεαζόμενος να μην μένει εκτός της ρύθμισης.

7.            Συνολική και Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση

Παρά τις περί του αντιθέτου υποδείξεις, η ΣΕΚ θεωρεί πως, η φορολογική μεταρρύθμιση καθυστερεί ιδιαίτερα, ενώ δεν υπάρχει και καθόλου δομημένος κοινωνικός διάλογος. Επιβάλλεται η διεξοδική συζήτηση του θέματος εντός της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής για να μπορέσει να γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, στο πλαίσιο της πράσινης και συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση της οικογένειας και το οικογενειακό εισόδημα, μεταφέροντας τη φορολόγηση στη ρύπανση και όχι στην εργασία. Είναι επίσης σημαντική η έγκαιρη παραχώρηση αντισταθμιστικών οφελών, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και κοινωνικά δίκαιη.

8.            Αποκατάσταση Α.Τ.Α και επέκτασή της για όλους

Αναντίλεκτα και διαχρονικά, ο θεσμός της Α.Τ.Α που αποτελεί βασική συνιστώσα των συλλογικών συμβάσεων,  έχει λειτουργήσει υποστηρικτικά στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ διασυνδέεται απόλυτα με την πολιτική που προωθείται στην Ε.Ε, στο πλαίσιο και της κοινωνικής Ευρώπης και της αξιοπρέπειας και της ποιότητας στην εργασία, για διασύνδεση των μισθών με το κόστος ζωής.

Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν δηλωθεί σε σχέση με την Α.Τ.Α, η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει πως, ο θεσμός δεν μπορεί να διασυνδεθεί με οποιαδήποτε άλλη πολιτική και πως, παραμένοντας συνεπής στην υπογραφή της Μεταβατικής Συμφωνίας, θα διεκδικήσει την πλήρη αποκατάστασή της, μέχρι τον Ιούνιο 2025, όπως και την επέκταση της εφαρμογής της για όλους, αρχής γενομένης με την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού.

9.            Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η ΣΕΚ θεωρεί ως τεράστια πρόκληση την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026, για δεύτερη φορά μετά την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Σαφώς και οι προκλήσεις για τα μικρά κράτη μετατρέπονται σε προοπτικές, όταν λαμβάνουν τη δυνατότητα ανάδειξης του ρόλου και της σημασίας τους μέσα από θεσμικές διαδικασίες και ιδιότητες.

Η ΣΕΚ, μέσα από την εμπλοκή της στο συνδικαλιστικό τρίο της Προεδρίας και αναδεικνύοντας την ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, καταθέτει στις 2 Δεκεμβρίου, τις εισηγήσεις της προς την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, με έμφαση στα εργασιακά θέματα και στην κοινωνικοοικονομική πολιτική.

Για τη ΣΕΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως, η Κυπριακή Προεδρία αναδείξει, σε συνάρτηση με τις όποιες άλλες επιλογές υψηλής ή και χαμηλής πολιτικής, αξιακές θεματικές ενότητες που εστιάζουν στην κοινωνική δικαιοσύνη και στις ποιοτικές θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά, η προσπάθεια δημιουργίας μιας δυνατής, ασφαλούς, ευημερούσας και δημοκρατικής Ένωσης, θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να προωθηθεί:

1. και ενισχυθεί η συλλογική διαπραγμάτευση και ο κοινωνικός διάλογος, με στόχο την ασφαλή, ποιοτική και αξιοπρεπή απασχόληση

2. η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς,

3. η ενεργειακή αυτονομία,

4. η ομαλή  μετάβαση στα νέα δεδομένα,

5. η επαρκής κοινωνική προστασία και ενίσχυση της πολιτικής συμπερίληψης για όλους, όπως επίσης και ένα καινοτόμο πλαίσιο φιλικό προς τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα.

6. η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, για εδραίωση  της κοινωνικής Ευρώπης και δημιουργία ομαλών συνθηκών επέκτασης της ανταγωνιστικότητας, με σαφή παραπομπή και στην Έκθεση Ντράγκι πως, η ανταγωνιστικότητα δεν επηρεάζεται από το εργατικό κόστος, αλλά από την επένδυση στην παραγωγικότητα, στις δεξιότητες και στην τεχνολογία, διασαφηνίζοντας πως, η Νέα Συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να διασυνδέεται με τις Διακηρύξεις La Hulpe και Val Duchesse.