Έκκληση προς τις δύο πλευρές, για άρση των μέτρων στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, ώστε να διευκολυνθεί το Υπουργείο Εργασίας μέσα και από τη μεσολάβησή του να καταλήξει σε συμφωνία και να αρθεί η διαφορά, απηύθυνε εκ νέου ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος απευθύνθηκε και στους κοινωνικούς εταίρους, κάνοντας επίκληση της διαχρονικής υπευθυνότητάς τους που, όπως είπε, είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης. Από την μεριά τους οι συντεχνίες και οι απεργοί δια στόματος του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα και της Γενικής Γραμματέα της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους ζητούν την επαναφορά της κλαδικής συλλογικής σύμβασης με τους όρους που ίσχυαν πριν από το 2013 και του δικαιώματος στην υπερωριακή αμοιβή.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας κληθείς, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής πολιτικής για τη Δημογραφική Ανάκαμψη της χώρας, να τοποθετηθεί για τα απεργιακά μέτρα των εργαζόμενων στα εργοστάσια ετοίμου σκυροδέματος, είπε πως «η διαφορά, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η αντιπαράθεση, είναι πολύ μικρή και πολύ περιορισμένη».
Όπως ανέφερε «μετά από εκτενή συλλογική διαπραγμάτευση πολλών μηνών η μοναδική διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών είναι το ύψος της υπερωριακής αποζημίωσης, όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πάρα πολύ περιορισμένες», για να σημειώσει πως «η έκταση της διαφοράς δεν αντιστοιχεί με την έκταση του συλλογικού κόστους που προκαλεί αυτή η αντιπαράθεση».
Την επαναφορά της κλαδικής συλλογικής σύμβασης με τους όρους που ίσχυαν πριν από το 2013 και του δικαίωματος στην υπερωριακή αμοιβή ζήτησαν από την πλευρά τους οι συντεχνίες και απεργοί του κλάδου έτοιμου σκυροδέματος, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Περιοχή Χαλεπιανές της Λευκωσίας.
Μιλώντας ενώπιον των συγκεντρωμένων, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι η παρουσία όλων σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους του κλάδου του μπετόν, αλλά αφορά κάθε εργαζόμενο της χώρας.
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως αυτό που διεκδικούν σήμερα είναι δύο βασικά δικαιώματα, πρώτον οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όταν υπογράφουν σύμβαση είτε η συνδικαλιστική πλευρά είτε η εργοδοτική πλευρά να τηρούνται. Συμπλήρωσε ότι όταν και εφόσον χρειαστεί, σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, αυτήν η αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση θα φανεί και εμπράκτως.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η αξιοπρέπεια δεν διαβαθμίζεται, αλλά αφορά και την εργασία και την οικογενειακή και την προσωπική ζωή.
«Αυτή τη στιγμή ο αγώνας εστιάζεται στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι τον χρόνο που αναγκάζεστε να αναλώσετε στην εργασία σας, πέραν από τον τυπικό χρόνο εργασίας σας, τον υπερωριακό χρόνο, θα τον αμείβεστε με τρόπο δίκαιο και επιβραβευτικό», σημείωσε.
«Η προσπάθειά μας θα δικαιωθεί γιατί είναι δίκαιη και τεκμηριωμένη, δεν είναι πρόθεσή μας να τραβήξει σε βάθος του χρόνου. Η κάθε απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο ορίζοντα εφαρμογής για να μπορεί να φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα», ανέφερε.
Ο στόχος, η προσπάθειά μας, πρόσθεσε ο κ. Μάτσας, «είναι να αξιοποιήσουμε τον ρόλο του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη εκείνο που είναι συμφωνημένο, για να μπορέσετε και εσείς να συνεχίσετε να απολαμβάνετε εκείνα που κερδήθηκαν μέσα από τη συλλογική σύμβαση και μέσα από τη δική σας προσπάθεια».
Συνέχισε λέγοντας ότι σε μια περίοδο όπου συζητείται η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για εδραίωση της συμφιλίωσης μεταξύ οικογένειας και εργασίας και για τη διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας στην εργασία, δεν μπορεί ένας κλάδος, ο οποίος είναι ρυθμισμένος μέσα από συλλογική σύμβαση, να θέτει υπό αμφισβήτηση και υπό την αίρεση της όποιας λανθασμένης ερμηνείας αυτά που προβλέπει η σύμβαση.
Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν επίσης εκπρόσωποι κλαδικών συντεχνιών και της ΔΕΟΚ.
ΚΥΠΕ