Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απευθύνει έκκληση και προς τις δύο πλευρές για άρση των μέτρων στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, προκειμένου να διευκολυνθεί νέα παρέμβασή του για άρση της διαφοράς.
Η έκκληση καταγράφεται σε γραπτή δήλωση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα με αφορμή την επ’ αόριστον απεργία των συντεχνιών και την αντίδραση με ανταπεργία/Lock – out που αποφάσισε η εργοδοτική πλευρά στον κλάδο. Τα μέτρα που λήφηκαν και από τις δύο πλευρές αποφασίστηκαν μετά από το αδιέξοδο που προέκυψε για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε τα εξής σχετικά με την κατάσταση στον κλάδο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος:
«Οι πρόσφατες συμφωνίες για την ανανέωση συλλογικών συμβάσεων σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, επιβεβαιώνουν την αξία του κοινωνικού διαλόγου και της κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας.
Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ρευστότητα στο εξωτερικό, είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στο εσωτερικό για την υλοποίηση των θετικών προοπτικών της χώρας, για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την συνοχή της κοινωνίας.
Η αρνητική εξέλιξη της κατάστασης στον κλάδο της παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος δεν αντανακλά το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, που οφείλουν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά αντί αποσταθεροποιητικά.
Κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την μεσολαβητική διαδικασία οι διαφορές περιορίστηκαν σημαντικά και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο ύψος της αμοιβής για την υπερωριακή εργασία, όπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Η αιτία της απεργίας των εργαζομένων και της ανταπεργίας των εργοδοτών του κλάδου δεν δικαιολογεί τις συνέπειες αυτής της αντιπαράθεσης.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καλεί τις δύο πλευρές να επανεξετάσουν την στάση τους και να επιδείξουν καλή θέληση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την μεσολαβητική συμβολή στην επίλυση της διαφοράς και την κατάληξη σε συμφωνία.
Η διαχρονική υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης και αναμένω ότι θα επενεργήσει θετικά για να αποφευχθεί η συνέχιση και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.»