Από την μελέτη των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η πίεση προς την κυβέρνηση έφερε αποτέλεσμα σημειώνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΕΟ.
Επίσης στην ανακοίνωση σημειώνουν πως «Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΟ, μαζί με άλλες 12 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, με το υπόμνημα που αποστείλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9 Οκτωβρίου 2024 και το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά την συνάντηση που είχαμε με το ΠτΔ στις 21 Οκτωβρίου 2024 στοχεύσαμε στην εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων κατά της ακρίβειας και στήριξης των εισοδημάτων των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλομεσαίων εργαζομένων οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια».
Τονίζουν ότι τα μέτρα υιοθετούν κάποιες από τις εισηγήσεις που θέσαμε και αυτό είναι θετικό. Συγκεκριμένα εντάσσονται στην ειδική διατίμηση των ευάλωτων καταναλωτών οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μονογονιοί, σημειώνουμε ωστόσο ότι λήγει Δεκέμβριο του 2025.
Επίσης σημειώνουν ότι θετικό μέτρο είναι επίσης οι βελτιώσεις στο Σχέδιο «Φωτοβολταικά για όλους», όπως και η επαναφορά της επιβολής μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε παιδικές πάνες, παιδικό γάλα, πάνες ενηλίκων, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο μένουν εκτός βασικά προϊόντα της καθημερινότητας όπως ψωμί, γάλα, αυγά, καφέ, κρέας, ζάχαρη.
Σε ότι αφορά το Σχέδιο επιδότησης κατά 2% του επιτοκίου στεγαστικών δανείων σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είχε εξαγγελθεί και στο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο του 2023 και δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή. Ένα χρόνο μετά, παραμένει εξαγγελία αφού ενώ εξαγγέλθηκε ξανά, η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να το εφαρμόσει.
Παραταύτα τονίζεται στην ανακοίνωση ότι τα νέα μέτρα εξακολουθούν να παρουσιάζουν το ίδιο κενό που είχαν και τα προηγούμενα πακέτα. Είναι περιορισμένα και μικρής εμβέλειας. Ιδιαίτερα προβληματικό είναι το ότι αφήνουν εκτός τους χαμηλομεσαίους εργαζόμενους.
Τι ζητούν επιπλέον
Ειδικότερα επισημαίνουμε σημειώνουν, ως μεγάλο κενό από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, η κατάργηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία επηρεάζει αρνητικά συνταξιούχους, εργαζόμενους και καταναλωτές, η απουσία μέτρων μείωση του κόστους καυσίμων με την μείωση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, και η απουσία μέτρων για διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων, ληπτών ΕΕΕ, τέκνων, μονογονιών, φοιτητικής χορηγίας και την αύξηση των επιδομάτων.
Για την ΠΕΟ,λένε, η αποτελεσματική προστασία συνδέεται άμεσα με την διατήρηση της αγοραστικής αξίας των μισθών από τον πληθωρισμό και σμίκρυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό θα επιμένουμε ότι πρέπει να παραχωρείται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στην πλήρη της μορφή, και να επεκταθεί ο θεσμός μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να επωφελείται της ΑΤΑ και των βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων το σύνολο των εργαζομένων. Επίσης θα πρέπει να γίνεται αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ) με βάση την ΑΤΑ, ο οποίος επίσης θα πρέπει να αποδίδεται στην ωριαία του μορφή.
Τέλος τονίζουν εμφατικά πως «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που να στηρίζει πολύπλευρα τα εισοδήματα των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων».