Με 48ωρη ανταπεργία – Lock-out – απάντησε η εργοδοτική πλευρά στην απόφαση των συντεχνιών για επ’ αόριστον απεργία στις βιομηχανίες έτοιμου σκυροδέματος, με την εργατική αναταραχή στον κλάδο να κορυφώνεται πλέον επικίνδυνα και να απειλεί γενικότερα τις οικοδομές με πλήρη παράλυση.
Η απόφαση του Πακγύπριου Συνδέσμου Σκυροδέματος για Lock-out και για κλείσιμο στην ουσία των επιχειρήσεων τους για 48 ώρες από σήμερα το πρωί λήφθηκε χθες λίγο μετά την γνωστοποίηση της απόφασης των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ για επ’ αόριστον απεργίες επίσης από σήμερα.
Σε ανακοίνωση ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος, αναφέρει ότι κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2024 με την παρουσία του 95% των μελών, «εξέτασε τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μας, ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης των Συντεχνιών» αναφέροντας πως «παρά τη διαδικασία διαβούλευσης με το Υπουργείο Εργασίας, οι Συντεχνίες προέβησαν στην οργάνωση των εργαζομένων μας σε απεργία επ’ αόριστον, με άμεση συνέπεια την αναστολή της Οικοδομικής Βιομηχανίας».
«Κατόπιν εκτεταμένων συζητήσεων και στο πλαίσιο μιας διαδικασίας όπου εκφράστηκαν οι απόψεις όλων των μελών μας, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο οι Συντεχνίες, επιδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού προς όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργό Εργασίας, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εργολάβων, τα Δημόσια Έργα και γενικότερα τον εργασιακό κόσμο της Οικοδομικής Βιομηχανίας – προκάλεσαν τέλμα στον κλάδο μας», ο οποίος συνεχίζει η ανακοίνωση πλήττεται σοβαρά από αυτές τις αυστηρές αποφάσεις και την επ’ αόριστον εργατική απεργία.
Ενόψει των πιο πάνω τα μέλη του Συνδέσμου αποφάσισαν ομόφωνα «την είσοδο σε καθεστώς 48ωρου Lock-out» αναφέροντας πως ο Σύνδεσμός θα επανεξετάσει τη στάση του με νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με περιθώριο άμεσης άρσης του μέτρου εφόσον η επ’ αόριστον απεργία διακοπεί.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος δηλώνει την ετοιμότητα του και την καλή διάθεση «για συνέχιση της διαβούλευσης με τον έντιμο Υπουργό Εργασίας, μέσω δημοκρατικών και ορθών διαδικασιών» ενώ απολογείται προς τους πελάτες του για τη διακοπή των υπηρεσιών των μελών του «αλλά αναγκαζόμαστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, σε ένα καθεστώς που για τα πάντα δεν έχει φταίξιμο ο «εργοδότης».
Λόγω των πιο πάνω και δεδομένης της απόφασης και των συντεχνιών για συνέχιση των μέτρων στον όλα δείχνουν πως το Υπουργείο Εργασίας θα παρέμβει εκ νέου στη διαφορά, με στόχο την ανανέωση της σύμβασης και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις οικοδομές και στην οικονομία. Κύρια διαφορά για ανανέωση της σύμβασης φαίνεται να είναι το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για πλήρη επαναφορά της αμοιβής υπερωριών.
Τι λένε οι συντεχνίες
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Μιχάλης Παπανικολάου Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με τα αιτήματα να αφορούν στην παραχώρηση γενικών αυξήσεων και την επαναφορά του άρθρου για την υπερωριακή απασχόληση.
«Δεν βρέθηκε λύση για τα ζητήματα αυτά και είμαστε σε αδιέξοδο που κήρυξε η μεσολαβητική υπηρεσία», είπε.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων της ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το πιο καίριο θέμα της διαφοράς είναι η επαναφορά της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης. «Αν αυτό διευθετηθεί δεν υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσιαπουτής εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για «την καθολική συμμετοχή στην απεργία πλην μεμονωμένων περιπτώσεων».
Και οι δύο συντεχνίες αναδεικνύουν το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης και ότι είχε συμφωνηθεί να είναι προσωρινή, με ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ένα θέμα το οποίο με βάση τη συλλογική σύμβαση θα έπρεπε να επανέλθει αυτόματα στις προηγούμενες ρυθμίσεις.