Μπορεί οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί φορείς να επιθυμούν την έγκριση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, ωστόσο, παρά την αναθεώρηση του κειμένου, ζητούν να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές.
Μεταξύ άλλων, τονίζουν την ανάγκη να καθοριστεί χαμηλότερο όριο από το οποίο θα αρχίζει ο έλεγχος του κράτους για μια επένδυση. Ο έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα γίνεται για να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν επιπτώσεις στο υποδομές ζωτικής σημασίας του κράτους, καθώς και σε τεχνολογίες ή ευαίσθητες πληροφορίες.
Όπως υποστηρίζουν οι επηρεαζόμενοι φορείς, χωρίς να υπάρχει ο καθορισμός ενός ορίου, η επένδυση θα ελέγχεται από το πρώτο σεντ, γεγονός το οποίο θα καταστήσει τον έλεγχο γραφειοκρατικό και ασύμφορο.
Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε πως είναι απαράδεκτο ο έλεγχος των επενδύσεων να γίνεται από το μηδέν. Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί δεν ξεκαθαρίζει πότε η Συμβουλευτική Επιτροπή θα ολοκληρώνει τον έλεγχο.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Σύνδεσμος Τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να λαμβάνονται και συγκεκριμένα μέτρα κατά την έγκριση της επένδυσης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Εκπρόσωπος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου ανέφερε πως είναι υπέρ της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργήσει θετικά στην προσέλκυση επιχειρήσεων. Είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να προχωρήσει από την αρχή σε έκθεση αντικτύπου, μέσω της οποίας θα αντληθούν συγκεκριμένα παραδείγματα για τους μηχανισμούς ελέγχους.
Από πλευράς του ΣΕΛΚ λέχθηκε πως θα πρέπει το νομικό πλαίσιο να συμβάλει στην προσέλκυση σωστών επενδύσεων στην Κύπρο και όχι να αποτρέπονται να έρθουν στο νησί επενδύσεις. «Πρέπει να γίνει σωστά η νομοθεσία και όχι να ελέγχουμε τα πάντα άνευ λόγου και ουσίας» πρόσθεσε εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ. Είπε, επίσης, πως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καταγεγραμμένη διαδικασία υποβολής της αίτησης, ούτε και χρονοδιαγράμματα.
Εκ μέρους του CIBA, ο Παντελής Χριστοφίδης ανέφερε πως η Κύπρος θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου, ο οποίος να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Υποστήριξε, παράλληλα, πως οι μόνες χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Κροατία. Ο κ. Χριστοφίδης επικαλέστηκε και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου, σε σχέση με τις πρόσφατες αναφορές σε αποφάσεις Δικαστηρίων σχετικά με τον Έλεγχο Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει τι εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
«Στην Ισπανία σταμάτησαν επένδυση όπου το 49% το κατείχε το ουγγρικό κράτος. Για λόγους δημόσιας ασφάλειας μπορεί να σταματήσει μια επένδυση, πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως για το κράτος έχει εξαντληθεί η διαβούλευση. «Το νομοσχέδιο το δικό μας είναι πολύ πιο χαλαρό σε σχέση με άλλα μέλη κράτη. Ίσως είναι το πιο χαλαρό πλαίσιο» σημείωσε. Η Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέχρι το τέλος του χρόνου.