Το γεγονός πως μέχρι να ολοκληρωθεί η γενική εκτίμηση των περίπου δύο εκατομμυρίων ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές άρχιζε η νέα διαδικασία εκτίμησης, το ψηλό διοικητικό κόστος και το γεγονός ότι στα τρία χρόνια της επανεκτίμησης οι αξίες δεν διαφοροποιούνταν σημαντικά, οδήγησαν την κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο με βάση το οποίο η γενική εκτίμηση ακινήτων επαναλαμβάνεται ανά πενταετία.

Η συζήτηση το νομοσχεδίου αρχίζει σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται, πως το υφιστάμενο χρονικό διάστημα για διενέργεια γενικής εκτίμησης των περίπου 2.000.000 ακινήτων παγκύπρια ανά τριετία, θεωρείται μικρό καθότι όπως φάνηκε στην πράξη, οι αυξομειώσεις (των αξιών) εντός τριετίας δεν είναι σημαντικές. Αναφέρεται επίσης, πως η διεξαγωγή γενικής εκτίμησης συνεπάγεται σημαντικά ψηλό διοικητικό κόστος για το αρμόδιο Τμήμα, ήτοι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Εκτιμάται, ότι η διενέργεια γενικής εκτίμησης ανά πενταετία (αντί ανά τριετία που ισχύει σήμερα) θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου €2 εκατ.  που είναι το κόστος κάθε νέας γενικής εκτίμησης.

Περαιτέρω αναφέρεται, πως θα υπάρχει ευχέρεια να πραγματοποιείται γενική εκτίμηση, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο εντός των πέντε ετών, ήτοι τα πέντε έτη είναι η μεγίστη χρονική περίοδος μεταξύ κάθε γενικής εκτίμησης.

Η διεξαγωγή γενικής εκτίμησης διενεργείται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε συνεργασία με ιδιώτες εκτιμητές.

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται, πως με την αύξηση της περιόδου επανεκτίμησης θα επέλθει εξοικονόμηση πόρων και μείωση διοικητικού κόστους και ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα επικέντρωσης των ανθρώπινων πόρων σε έργα ανάπτυξης υψίστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και προώθηση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων, ενώ θα προκύψει και αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση πόρων.