Οι εξασφαλίσεις που απαιτεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για εφαρμογή των όσων συμφωνούνται μεταξύ συντεχνιών και ξενοδόχων αποδεικνύεται ένας από τους κύριους λόγους που η ΠΕΟ απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε χθες ο γ.γ. της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής στο κρατικό ραδιόφωνο, χωρίς την ίδια ώρα να κρύβει και την ενόχλησή του για μη καταβολή και αναδρομικών αυξήσεων στους εργαζόμενους, λόγω των καλών επιδόσεων του τουρισμού την τελευταία διετία.

Ερωτηθείς, πάντως, εάν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις για υπεράσπιση των αιτημάτων των εργαζομένων, σε συνέχεια της απόρριψης της πρότασης, είπε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ, παραπέμποντας σε συνεδρίαση της Γραμματείας της συντεχνίας αύριο Πέμπτη.

Την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει απόφαση για αποδοχή ή όχι της μεσολαβητικής πρότασης και από την ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ, καθώς η συντεχνία ζήτησε και πήρε παράταση από τον Υπουργό Εργασίας για τελική τοποθέτηση, λόγω απουσίας του επικεφαλής της στο εξωτερικό.

Ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, πάντως, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ επιβεβαίωσε πως επικρατεί έντονος προβληματισμός και μεγάλη επιφύλαξη για πρόνοιες της πρότασης. Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο απόρριψης της πρότασης και από πλευράς της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ είναι το επικρατέστερο.

Δυσφορούν και οι εργοδότες

Επιφυλάξεις διατηρούσαν και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, οι οποίοι ωστόσο αποφάσισαν να αποδεχτούν την πρόταση του Υπουργού Εργασίας.

Μάλιστα, ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης επανέλαβε και χθες, σε δημόσιες παρεμβάσεις του, πως για αποδοχή της πρότασης ο Σύνδεσμος ξεπέρασε τα όρια του, κατά την έκφραση του, με σκοπό τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και για  αποφυγή της  απορρύθμισης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας εν μέσω των συνεχόμενων εξωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Πρόκληση για τον κλάδο, όπως επιβεβαιώθηκε χθες, αποτελεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ εξέφρασε επιφυλάξεις ακόμα και για την παραχώρηση των αυξήσεων που η πρόταση του υπουργού προβλέπει αλλά και για  διασφάλιση του 13ου μισθού που επιχειρείται στον κλάδο, παρά το γεγονός η μεσολαβητική πρόταση προβλέπει συμπερίληψη σχετικής πρόνοιας για το θέμα στους κανονισμούς, δηλαδή στην υφιστάμενη νομοθεσία, που αναφέρεται και σε άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Στην πράξη, υποστήριξε ο κ. Τιμινής, ο 13ος μισθός δεν διασφαλίζεται ως έξτρα μισθός, αφήνοντας να νοηθεί πως οι ξενοδόχοι θα επικαλεστούν τα προσωπικά συμβόλαια με εργαζομένους, αναδιανέμοντας τις αμοιβές τους σε 13 μισθούς.

Επαναλαμβάνοντας το αρχικό αίτημα της συντεχνίας για την ανάγκη διασφάλισης ότι η συμφωνία για την κλαδική συλλογική σύμβαση θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλο το προσωπικό και από  όλους τους ξενοδόχους. Σε σχέση με τις προβλεπόμενες αυξήσεις στην πρόταση υποστήριξε επίσης πως δεν διασφαλίζεται η καταβολή τους σε όσους ενδεχομένως να πήραν ήδη αυξήσεις ενώ κατέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ως λόγο απόρριψης της πρότασης και την απουσία πρόνοιας για αναδρομικές αυξήσεις επικαλούμενος το ρεκόρ αφίξεων και εσόδων από τον τουρισμό το 2023 και τη φετινή νέα παρατηρούμενη αύξηση.

Παραμένει αισιόδοξος ο υπουργός για συμφωνία

Παρά το δύσκολο σκηνικό για ανανέωση της σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε και χθες την αισιοδοξία του για διασφάλιση της εργατικής ειρήνης επενδύοντας όπως επενάλαβε στην υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων.

«Αναμένω ότι, εντός των επόμενων ημερών, οι όποιες επιφυλάξεις εκφράζονται θα μπορέσουν να συζητηθούν και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, έτσι ώστε να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους στον κλάδο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας την ομαλότητα και τη σταθερότητα, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας, σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό, και χρειάζεται στο εσωτερικό να καταφέρνουμε μεταξύ μας να συμφωνούμε, για να μπορούμε να συνεχίζουμε την πορεία μας προς την ανάπτυξη και τη ευημερία με σταθερότητα», ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοτάξιο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

«Προτείνω να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριστούμε μαζί τις όποιες δυσκολίες και προκλήσεις αναφύονται στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η εκατέρωθεν υπευθυνότητα θα επιδειχθεί ξανά και ότι θα καταφέρουμε συλλογικά να διασφαλίσουμε την εργατική ειρήνη», κατέληξε.