Αν και οι βολές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προέρχονται από διαφορετικό μετερίζι, στόχο έχουν την Κυβέρνηση και τις πολιτικές της για επιτόκια, ακρίβεια και στεγαστικό.

Από πλευράς του ΔΗΣΥ επισημαίνεται ότι ο συνδυασμός ακρίβειας, υψηλών επιτοκίων και υψηλού κόστους στέγασης απαιτεί ένα νέο μίγμα πολιτικής, χωρίς επιστροφής στα παλιά. Σημειώνεται πως «τα μικρά αστόχευτα μέτρα και οι μικρές οριζόντιες αυξήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται να κάνουμε το αντίθετο. Με στοχευμένα μέτρα να στηρίξουμε περισσότερο αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». 

Ο ΔΗΣΥ τονίζει πως «εδώ και αρκετό καιρό είπαμε πως στο επίκεντρο των πολιτικών μας θα πρέπει να είναι οι οικογένειες με παιδιά και φοιτητές, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και τα νεαρά ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν στέγη. Ειδικά φορολογικά μέτρα απαιτούνται για τη μεσαία τάξη και έχουμε ήδη προτείνει το οικογενειακό αφορολόγητο ποσό».

Τέλος, προστίθεται ότι μόνο με μόνιμα και στοχευμένα μέτρα ουσίας θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση το σύνολο της οικονομίας μας. 

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι η επερχόμενη συνάντηση του Προέδρου με τις 13 οργανώσεις για το ζήτημα της ακρίβειας, καθώς και οι απεγνωσμένες πιέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων για αλλαγή πολιτικής στο θέμα, επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνείται και να αποφεύγει το πρόβλημα.

«Και σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί η αλλοπρόσαλλη πολιτική της, που τη μια μέρα λέει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για μέτρα, την άλλη μέρα επαναφέρει το μισό από τα δύο μέτρα, το πρωί μιλά για στοχευμένα μέτρα και το μεσημέρι ανακοινώνει οριζόντια, κ.ο.κ».

Τονίζει επίσης το ΑΚΕΛ πως η ακρίβεια δεν είναι επικοινωνιακή διαχείριση που χρειάζεται αλλά ουσιαστικές λύσεις. Και υπάρχουν λύσεις, άμεσες, χειροπιαστές και εφαρμόσιμες. Για παράδειγμα, σημειώνει η ανακοίνωση:

•         Για το ηλεκτρικό ρεύμα απαιτείται να συνεχιστεί η επιδότηση και να διεκδικηθεί από την ΕΕ μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 9%.

•         Για τα εισοδήματα των εργαζομένων, απαιτείται να επεκταθεί η ΑΤΑ σε κάθε εργαζόμενο του τόπου, αρχίζοντας με ενσωμάτωσή της στο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, ώστε να στηριχθούν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα.

•         Για τα επιτόκια, η λύση βρίσκεται στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ώστε να επιδοτηθεί το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια.

Τέλος, διαμηνύει στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ότι θα συνεχίσει να έχει την καθημερινή πίεση του ΑΚΕΛ, μέχρι να ανοίξει τα αυτιά της στην κοινωνία, που πιέζεται ασφυκτικά από το κόστος ζωής.