Δεν βγήκε άσπρος καπνός ούτε από τις χθεσινές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των συντεχνιών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όσον αφορά την αποδοχή ή όχι της μεσολαβητικής πρότασης που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο, η οποία έληξε τον Δεκέμβριο πέρσι.

Μάλιστα, εξελίξεις για την στάση των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα πρέπει να αναμένονται πλέον μετά από συνάντηση που ζήτησαν και αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, καθώς αυτό που αποφάσισαν χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι να ζητήσουν διευκρινίσεις για τη μεσολαβητική πρόταση.

Επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις δεν υπήρξαν για το θέμα, αφού συνεχίζεται (και τηρείται σε μεγάλο βαθμό) το μορατόριουμ τοποθετήσεων που έχει αποφασιστεί από όλες τις πλευρές, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και η επίτευξη συμφωνίας.

Το χρονικό περιθώριο, πάντως, που καθόρισε ο Υπουργός Εργασίας μετά την υποβολή της πρότασής του στις 8 του μήνα δίνει τη δυνατότητα για νέες συναντήσεις, καθώς ο Γιάννης Παναγιώτου ζήτησε να έχει τις τελικές απαντήσεις των κοινωνικών εταίρων του κλάδου μέχρι τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι αναμένεται να λάβουν αποφάσεις αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Εντούτοις, οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ είχαν προγραμματίσει χωριστές συνεδριάσεις  των συλλογικών τους οργάνων χθες, όχι για εξέταση της πρότασης αλλά για τελικές τοποθετήσεις, χωρίς, όμως, αυτό να καταστεί δυνατόν.

Εξέλιξη που δείχνει, όπως και το αίτημα των συντεχνιών για συνάντηση με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων προκειμένου να υπάρξουν διευκρινίσεις επί της πρότασης, πως υπάρχει προβληματισμός για τα όσα προβλέπονται σε αυτήν.

Προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί και στις τάξεις των ξενοδόχων, αλλά και παράπονα, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, ως προς το κόστος που αναμένεται για την εργοδοτική πλευρά αλλά και για την απουσία από την πρόταση στοιχείων που περιείχε προηγούμενη μεσολαβητική πρόταση για το θέμα, που είχε υποβάλει το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Παρόλα αυτά, η νέα πρόταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση του ΤΕΣ που δεν είχε γίνει αποδεκτή από τις συντεχνίες, προκαλώντας την παρέμβαση του υπουργού για διευκόλυνση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει, όπως και η προηγούμενη, την παραχώρηση ετήσιων μισθολογικών αυξήσεων για τα επόμενα χρόνια, με την αρχή να γίνεται από το φετινό Οκτώβριο, καθώς και ανανέωση της σύμβασης για μεγάλη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2028.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση προβλέπει αύξηση από 1η Οκτωβρίου ύψους 2% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονταν από πέρσι στον κλάδο, αύξηση 1,25% τον Απρίλιο του 2025, αύξηση 2% τον ίδιο μήνα του 2025 και αύξηση  ύψους 1,75% στους μισθούς τον Γενάρη του 2027.

Με την πρόταση φαίνεται να διασφαλίζεται και η καταβολή του 13ου μισθού στον κλάδο μέσω των κανονισμών που ισχύουν για όλο το προσωπικό.  

Ο Υπουργός Εργασίας, καταθέτοντας την πρόταση, κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα για διαφύλαξη της ομαλότητας στον κλάδο ενώ παρόμοιες προτροπές περιλαμβάνονται και στην ίδια την πρόταση, την οποία ο κ. Παναγιώτου δημοσίως χαρακτήρισε δίκαιη και ισορροπημένη.

Αναφορές στην πρόταση υπήρξαν και σε πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τις δράσεις του για ενίσχυση της επάρκειας των μισθών για αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής. Η ανακοίνωση ανέφερε συγκεκριμένα πως «η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για την ανανέωση της Κλαδικής Σύμβασης της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας προνοεί την άμεση καταβολή μισθολογικών αυξήσεων και την επέκταση των εργασιακών ωφελημάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου, που συνεπάγεται σημαντική αύξηση απολαβών για μεγάλο αριθμό εργαζομένων».