Αντιμέτωπη με κοκτέιλ εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων βρίσκεται η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων, που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, οι εσωτερικοί κίνδυνοι  ανέρχονται σε 11 και οι εξωτερικοί σε πέντε.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται επί ποδός για να τους αντιμετωπίσει, καταρτίζοντας σχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα μετριασμού τους.

Αναλυτικά, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι από εσωτερικούς παράγοντες:

–      Εξελίξεις σχετικά με το Τερματικό Βασιλικού, που αφορούν σε ενδεχόμενες αποζημιώσεις πέραν των €400 εκατ.

–      Επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από την πιθανή χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ για μεγαλύτερο χρονικό περίοδο που έχει καθοριστεί βάσει του νόμου και η οποία έληξε την 31η Μαίου του 2025 και επεκτάθηκε για ένα χρόνο. Επίσης πρόβλημα ενδεχομένως να προκύψει και από τη ανάληψη των υποχρεώσεων που προβλέπεται από το ΓεΣΥ από τον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ.

–      Προκλήσεις από αυξήσεις στις λειτουργικές δαπάνες, εξαιτίας της αστάθειας των τιμών των καυσίμων και ενέργειας, καθώς και του κόστους των κατασκευαστικών έργων.

–      Από δάνεια που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν μέσω διαφόρων οντοτήτων δημοσίου δικαίου και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε φυσικά πρόσωπα και δεν εξυπηρετούνται.

–      Ενεργοποίηση υποχρεώσεων από κρατικές εγγυήσεις.

–      Αύξηση δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και της σταδιακής  απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

–      Πιθανές υποχρεώσεις εις βάρος της Δημοκρατίας από μη βιώσιμα συνταξιοδοτικά ταμεία και δικαστικές υποθέσεις.

–      Απώλεια εσόδων από τη μη επίτευξη των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης.

–      Δαπάνες από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

–      Αρνητικές οικονομικές επιδόσεις των κρατικών οργανισμών, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συμβάσεων που έχουν γίνει στα πλαίσια της σύμπραξης δημόσιου  και ιδιωτικού τομέα.

–      Ενδεχόμενη επιβολή προστίμων λόγω της μη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο , όπως είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε για τη μη εναρμόνιση με την Οδηγία της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Οι εξωγενείς παράγοντες που πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυπριακή οικονομία:

  • Επαναφορά των πληθωριστικών πιέσεων λόγω του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επέκταση τους.
  • Αρνητικές εξελίξεις στις οικονομίες άλλων χωρών.
  • Συνέχιση και επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες προκαλούν έντονες επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών της οικονομία. Μεταξύ άλλων, είναι η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος διαβρώνει το εισόδημα των πολιτών, γεγονός που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και στα έσοδα του κράτους.
  • Επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών λόγω της κλιματικής αλλαγής, πχ φυσικές καταστροφές και παραχώρηση αποζημιώσεων στον γεωργικό τομέα.