Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ολοκλήρωσε και ανακοίνωσε σήμερα τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου 2024 για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη της Κύπρου για τα έτη 2024-2026 και συγκεκριμένα για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), την ανεργία, τον πληθωρισμό και τον πληθωρισμό εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων (δομικός πληθωρισμός).

Αναλύονται επίσης τα ενδεχόμενα για απόκλιση από το βασικό σενάριο των προβλέψεων για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, αντίστοιχα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δεν διαφαίνεται σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στις επενδύσεις από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μέσω μείωσης της ζήτησης, και ούτε από τον αντίκτυπο της υφιστάμενης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, με τον τομέα των κατασκευών να αποτελεί σημαντικό μοχλό της οικονομικής μεγέθυνσης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική ζήτηση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις Ιουνίου 2024, οι καθαρές εξαγωγές το 2024 αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2024 αναμένεται να ανέλθει στο 3,5%, σε σχέση με 2,5% το 2023. Τα έτη 2025 και 2026 αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,1% και 3,2%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η προβλεπόμενη πορεία του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο της εγχώριας ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, της εξωτερικής ζήτησης.

Αυτό οφείλεται τόσο στη διόρθωση στον κύκλο εργασιών των χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω διαποικίλησης σχετικών εξαγωγών προς άλλες αγορές, όσο και στη μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια Ισραηλινών τουριστών που καταγράφεται και παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Συνεχιζόμενη στήριξη στο ΑΕΠ αναμένεται και από την επέκταση του κύκλου εργασιών εταιρειών ξένων συμφερόντων στον τομέα της τεχνολογίας και της ναυτιλίας που έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Σε σχέση με τις προβλέψεις Ιουνίου 2024, καταγράφεται προς τα πάνω αναθεώρηση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024. Αυτή οφείλεται κυρίως στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προοπτικών του τουρισμού και τη δυναμική των εξαγωγών χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών. Σε μικρότερο βαθμό, οφείλεται στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εγχώριας ζήτησης, λόγω θετικότερης της αναμενόμενης πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2024 είναι συντηρητική παρά τα σημαντικά βελτιωμένα σχετικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024 και τα πιο πρόσφατα μηνιαία στοιχεία και αντικατοπτρίζει την μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα λόγω του εύθραυστου εξωτερικού περιβάλλοντος.