Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται από χθες οι κανονισμοί που προβλέπουν χαλαρώσεις αλλά και εκπτώσεις στα κριτήρια κατάταξης ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρια, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη ξενοδοχείων υπαίθρου.

Τα ξενοδοχεία υπαίθρου ως νέα κατηγορία ξενοδοχείων στη χώρα εισήχθησαν μόλις τον Μάρτιο, μετά από τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά τη ρύθμιση και λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Η αλλαγή στη νομοθεσία προέκυψε μετά από έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής πρότασης νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη και Νίκου Σύκα.

Με τη δημοσίευση της τροποποίησης της νομοθεσίας, η Κυβέρνηση πήρε τη σκυτάλη το νομοθετικό σώμα και ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο τους σχετικούς κανονισμούς για τη λειτουργία «ξενοδοχείων υπαίθρου» μετά από πρόταση του Υφυπουργείου Τουρισμού. Χθες, οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024 κατατέθηκαν επίσημα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες οι σχετικοί κανονισμοί θα εξεταστούν από την Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πριν τεθούν εκ νέου ενώπιον της Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση.

Η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες καθώς οι αλλαγές έρχονται μετά από πρόταση και του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκου Χατζηγιάννη, προκειμένου μεταξύ άλλων να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας και να αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας στις κοινότητες και στα ορεινά.

Οι κανονισμοί που κατατέθηκαν χθες, όπως διευκρινίζει το Υφυπουργείο Τουρισμού στην εισηγητική έκθεση που τους συνοδεύει, προβλέπουν στην ουσία τις ίδιες ρυθμίσεις για τα «ξενοδοχεία υπαίθρου», όπως αυτές που ισχύουν στους υφιστάμενους κανονισμούς, για τα «αστικά ξενοδοχεία», δηλαδή τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός ιστορικών κέντρων, των πόλεων. Συγκεκριμένα, προσθέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού, με την προτεινόμενη τροποποίηση, προβλέπονται οι ίδιες ρυθμίσεις για τα «αστικά ξενοδοχεία» και στα «ξενοδοχεία υπαίθρου», που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν εντός του πυρήνα κοινότητας ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή και σε άλλες κατάλληλες τοποθεσίες, εντός του ορίου ανάπτυξης των περιοχών αυτών, με σκοπό και την ενθάρρυνση επενδύσεων στις εν λόγω περιοχές, οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του ξενοδοχειακού προϊόντος της ενδοχώρας, που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, σε σχέση ιδιαίτερα με τα παραλιακά τουριστικά θέρετρα.

Οι χαλαρώσεις στο νομοσχέδιο

Οι κύριες χαλαρώσεις, που θα προβλέπονται και στα «ξενοδοχεία υπαίθρου», όπως και στα «αστικά ξενοδοχεία», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω:

Δικαίωμα απόκλισης 20% στο ελάχιστο εμβαδόν του χώρου υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου και του καθιστικού.

Εξαίρεση από σχετική διάταξη, με την οποία καθορίζεται, το ελάχιστο εμβαδόν των εσωτερικών κοινοχρήστων χώρων.

Δικαίωμα, ώστε τα μονόκλινα δωμάτια, να αποτελούν μέχρι και το 50% του συνόλου των δωματίων.

Επιτρεπόμενη απόκλιση 10% στο ελάχιστο εμβαδόν των δωματίων σε σχέση με αυτό που προβλέπεται για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε άλλες περιοχές.

Εξαίρεση από σχετική διάταξη, με την οποία καθορίζεται ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη κολυμβητικής δεξαμενής για τα ξενοδοχεία της τάξης των τεσσάρων (4) και των πέντε (5) αστέρων.

Εξαίρεση από σχετική διάταξη, με την οποία καθορίζεται ότι είναι υποχρεωτική η διάθεση μπαλκονιού ή βεράντας ή κήπου δωματίου, τουλάχιστον στο 50% των δωματίων του ξενοδοχείου.