Τις διαφωνίες που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ συνδικαλιστικής και εργοδοτικής πλευράς για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία αποδεικνύει η μη κατάθεση χθες από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου μεσολαβητικής πρότασης προς αυτήν την κατεύθυνση. Με κύρια εξ αυτών, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, να είναι ο τρόπος κατοχύρωσης του 13ου μισθού για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο.
Η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης είχε εξαγγελθεί, πάντως, επίσημα από το Υπουργείο Εργασίας με τη γνωστοποίηση από την Τρίτη του προγράμματος του Γιάννη Παναγιώτου. Όπως, όμως, ο ίδιος παραδέχτηκε χθες τα βήματα που έγιναν στο πλαίσιο της μεσολάβησή του για διαμόρφωση συναντίληψης, αν και σημαντικά «δεν είναι ακόμη αρκετά για να καταστεί εφικτή η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης με ικανοποιητικές προοπτικές αμοιβαίας αποδοχής». Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εργασίας φέρεται να αποφάσισε να μην καταθέσει, τουλάχιστον χθες, μεσολαβητική πρόταση η οποία θα μπορούσε να απορριφθεί προτιμώντας να συνεχίσει τη μεσολάβησή του.
Εξάλλου, η μεσολάβηση του Υπουργού στις διαπραγματεύσεις προέκυψε μετά την απόρριψη από τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ μεσολαβητικής πρότασης που κατέθεσε περί τα τέλη Αυγούστου το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου για ανανέωση της σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτής της μεσολάβησης είχαν πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων και όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη χθες το απόγευμα ο Υπουργός θα είχε εκ νέου συνάντηση με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, «για την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης αναφορικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου».
Η συνάντηση έγινε αλλά μετά το πέρας της ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη συνέχιση του διαλόγου, καταγράφοντας την ίδια ώρα την ανάγκη ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που έληξε τον Δεκέμβριο πέρσι και της αποφυγής αδιεξόδου. «Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου το εξωτερικό περιβάλλον είναι ρευστό και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ανησυχητικές, η ανταπόκριση στην συλλογική ευθύνη για την διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στο εσωτερικό καθίσταται απαραίτητη», ανέφερε σημειώνοντας πως ενώπιον των κοινωνικών εταίρων παρέθεσε χθες τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί επισημαίνοντας «την ανάγκη για ανταπόκριση στην ευθύνη που εκατέρωθεν αναλογεί».
Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιώτου είπε πως η κήρυξη αδιεξόδου πρέπει να αποφευχθεί, ότι «η κλαδική σύμβαση πρέπει να ανανεωθεί» αλλά και ότι «ο εντατικός διάλογος θα συνεχιστεί κατά τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε αυτός ο κοινός στόχος να επιτευχθεί». Καταλήγοντας, επανέλαβε την αισιοδοξία του επειδή όπως ανέφερε αναγνωρίζει «την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους του κλάδου, προς τους οποίους απευθύνω έκκληση συναίνεσης για την σύντομη κατάληξη σε συμφωνία».