Σε εκκρεμότητα βρίσκεται εδώ και έντεκα χρόνια η διαδικασία επί παραβάσει που ξεκίνησε η Κομισιόν εναντίον της Δημοκρατίας σε σχέση με τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες στις συμβάσεις που συνάπτονται με καταναλωτές για ακίνητα.

Αυτό αναφέρει σε απάντησή του το Υπουργείο Εμπορίου μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με τους διαχειριστές πιστώσεων.

Αφορμή για την ερώτηση του βουλευτή αποτέλεσε και η θέση που διατύπωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες, ότι επιβάλλεται πρόστιμο, πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του δανείου από κάποιο δανειολήπτη. Επιπλέον, σημείωσε, πως θα έπρεπε να εισαχθεί στην Κύπρο η σχετική οδηγία αναφορικά με τη νόμιμη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Μάριος Παναγίδης, στις 20 Ιουνίου του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή παράβασης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με το πρόβλημα της αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, η προειδοποιητική επιστολή αφορούσε στη μη εφαρμογή του νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες, όσον αφορά επιχειρηματίες ανάπτυξης γης καθώς και τράπεζες.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, η Κυπριακή Δημοκρατία αντάλλαξε σειρά επίσημων επιστολών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στο πλαίσιο της παράβασης για να κλείσει η διαδικασία.

Το 2013, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, σύμφωνα με την σχετική επιστολή, προχώρησε σε διάφορες ενέργειες για επίλυση των θεμάτων που αναδεικνύονται στην προειδοποιητική επιστολή, εντός των χρονικών πλαισίων που έθεσε η ΕΕ, ολοκληρώνοντας όλες τις δεσμεύσεις της.  Τον Απρίλιο του 2021 η Δημοκρατία, μετά την απαντητική επιστολή προς την ΕΕ,  όπως τονίζει το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχει λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση ή αντίδραση από την Επιτροπή ή τη Νομική Υπηρεσία για την εξέλιξη της διαδικασίας επί περαβάσει.

«Από πλευράς της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή δεν εκκρεμεί η λήψη οποιασδήποτε ενέργειας σε σχέση με την υπό αναφορά διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η παράβαση παραμένει από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκκρεμότητα» προσθέτει το Υπουργείο Ενέργειας. Την ίδια ώρα το υπουργείο, απάντησε και σε ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί εάν η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες έχει ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Ενέργειας, δεν είθισται να τροποποιείται νομοθεσία όταν προκύπτει νέα νομολογία από το Δικαστήριο της ΕΕ. Ωστόσο, σημειώνει, πως η Υπηρεσία Καταναλωτή, κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες, λαμβάνει υπόψη τα ευρήματα που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις, για σκοπούς αποτελεσματικότερης εφαρμογής και ερμηνείας του νόμου.