Τρόπους για να βγουν από το αδιέξοδο αναφορικά με τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων συζήτησαν χθες κατά την άτυπη συνεδρία τους τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Επιδιώκουν να βρουν έναν ορθό και συνταγματικό τρόπο που να καλύπτει και τους υφιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους, καθώς όλες οι ρυθμίσεις – προτάσεις που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών κρίνεται ως αντισυνταγματικές από τη Νομική Υπηρεσία.
Λόγω προηγούμενης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση της σύνταξης σε αξιωματούχους που ήδη υπηρετούν, καθώς έχει κριθεί πως η σύνταξη αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να καταργηθεί.
Πιο εύκολη για έγκριση από τη Βουλή θεωρείται η ρύθμιση για επέκταση της συντάξιμης ηλικίας των αξιωματούχων στο 65ο έτος, αντί του 60ού που ισχύει σήμερα.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», τρεις είναι οι στόχοι που έθεσαν οι βουλευτές για να βρεθεί μια συνολική ρύθμιση του προβλήματος και για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα. Συγκεκριμένα, να θεσπιστεί η καταβολή της σύνταξης για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους στο 65ο έτος αντί στο 60ο έτος. Και σε αυτή περίπτωση, όπως μας λέχθηκε, υπάρχουν κάποιοι σκόπελοι, καθώς τα ηλικιακά όρια είναι διάσπαρτα σε διάφορες νομοθεσίες. Συνεπώς, για να υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να γίνει μια ομαδοποίηση των νομοθεσιών.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία αποφασίστηκε να γίνει κωδικοποίηση των προτάσεων νόμου και των βασικών τους σημείων, με στόχο οι ρυθμίσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι βουλευτές να οδηγηθούν ως πακέτο στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από το Δεκέμβριο.
Παράλληλα, στους σχεδιασμούς των μελών της Επιτροπής Οικονομικών είναι και η υιοθέτηση ενός εναλλακτικού τρόπου προσέγγισης. Μια από τις φόρμουλες που βρίσκονται στο τραπέζι είναι μια ρύθμιση στα πρότυπα της νομοθεσίας που εφαρμόζεται για τους δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με την οποία δεν επηρεάζονται μόνο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελίωσαν μέχρι το 2012.
Παράλληλα, λόγω των νομικών περιορισμών στην κατάργηση των συντάξεων των εν ενεργεία κρατικών αξιωματούχων, εξετάζεται η παραχώρηση της σύνταξης αναλογικά. Επιπρόσθετα, οι βουλευτές ποντάρουν και στην οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης από τους κρατικούς αξιωματούχους. Δεν αποκλείεται να ενισχύσουν περαιτέρω την πρόταση νόμου, ώστε π.χ. να δημοσιεύονται τα ονόματα όσων έχουν αποποιηθεί τη σύνταξη.
Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να μην υπάρξει επανάληψη των ακυρωτικών αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο στο παρελθόν έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Βράζει» στο Υπουργικό το νομοσχέδιο
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση.
Όπως έχει δημοσιοποιηθεί, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει την καταβολή της σύνταξης για τους κρατικούς αξιωματούχους στο 65ο έτος, καθώς και την οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης από αξιωματούχο όταν αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα.
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχωρεί στην έγκριση του νομοσχεδίου, εάν λάβει μάλιστα κάποιος υπόψη πως αυτό πέρασε και από τον απαιτούμενο νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας.