Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αλλαγών και τροπολογιών στα νομοσχέδια για ενίσχυση των μέτρων πάταξης της αδήλωτης εργασίας, προτού αυτά τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, τουλάχιστον στο σκέλος των προτεινόμενων αλλαγών όσον αφορά την επιβολή προστίμων όπου αναπτύσσεται προβληματισμός μεταξύ και μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για την εισαγωγή εξώδικου προστίμου με ταυτόχρονη διατήρηση και του διοικητικού προστίμου.
Αυτό φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία μπήκε στην κατ’ άρθρον εξέταση των τριών νομοσχεδίων. Στη συνεδρίαση επαναλήφθηκε ο στόχος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για προώθηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο δυνατόν, εντός του πρώτου 15νθημέρου του Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς σε δηλώσεις του στον «Φ» αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που υπάρχει όσον αφορά νομοτεχνικής φύσης ζητήματα που σχετίζονται με τα πρόστιμα. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το πνεύμα του νομοσχεδίου και με την αυστηροποίηση των ποινών για αδήλωτη εργασίας, είπε, αλλά την ίδια ώρα τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα νέα μέτρα που προωθούνται θα είναι και αποτελεσματικά και νομικά στέρεα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Νομική Υπηρεσία, αλλά και η εκτελεστική εξουσία, κλήθηκαν να διευκρινίσουν κάποια σημεία.
Γενικότερα, για τα τρία νομοσχέδια, με τα οποία εισάγονται δύο νέα μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε στον «Φ» πως αυτά προσεγγίζονται θετικά από τα μέλη της Επιτροπής και υπάρχουν συγκλίσεις. Τα δύο νέα μέτρα αφορούν το πρώτο την προώθηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής απογραφής του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και των όρων εργοδότησής τους μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Εργάνη και το δεύτερο την αυστηροποίηση των ποινών για την αδήλωτη εργασία.
Για τα θέμα των προστίμων, προβλέπεται η επιβολή εξώδικου προστίμου 1000 ευρώ (σ.σ. σήμερα το πρόστιμο είναι διοικητικό και ανέρχεται στα 500 ευρώ), ενώ διατηρείται και η επιβολή διοικητικών προστίμων 500 ευρώ για κάθε μήνα της διαπιστωθείσας παράβασης για κάθε περίπτωση –μέχρι τους έξι–εκτός εάν διαπιστωθεί πως η περίοδος αυτή ήταν μικρότερη.
Από την πρώτη εξέταση των νομοσχεδίων στις αρχές του μήνα υπήρξαν προβληματισμοί για το θέμα των προστίμων, με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστο Σενέκη, μάλιστα, να διερωτάται εάν επιτρέπεται η διπλή ποινή για το ίδιο αδίκημα, αναφερόμενος στη διατήρηση των διοικητικών προστίμων και την εισαγωγή και εξώδικων, ενώ διαφωνία με την εισαγωγή εξώδικου προστίμου εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Όπως εξήγησε η βοηθός γενική διευθύντρια της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, με το διοικητικό πρόστιμο παρέχεται η ευχέρεια να αμφισβητηθεί η άποψη του επιθεωρητή με την προσκόμιση στοιχείων. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από βδομάδας.