Δύσκολα θα βγάλει η άκρη η Βουλή για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων των υφιστάμενων κρατικών αξιωματούχων. Όποια πρόταση και να έκαναν οι βουλευτές σε σχέση με τους υφιστάμενους αξιωματούχους, προσέκρουε στην αρνητική τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας, που επικαλείται συνταγματικά κωλύματα.
Η χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών επικεντρώθηκε στη μία από τις έξι προτάσεις νόμου, των Δημήτρη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Σταύρου Παπαδούρη, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να εκφράζει πολλές επιφυλάξεις.
Όπως είπε, εφόσον κάποιος θεμελίωσε σύνταξη δεν μπορείς να του την αποστερήσεις επειδή διορίστηκε σε κάποια φάση υπουργός. Υπέδειξε, συγκεκριμένα, πως δεν μπορούν οι βουλευτές να αγγίξουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία θεμελίωσαν οι αξιωματούχοι μέχρι το 2012, χρονολογία κατά την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για συνταξιοδοτικά δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέμεινε στη θεση ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ρύθμιση που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους από το 2012 και για τους κρατικούς αξιωματούχους. Όπως είπε, εάν κάποιος δημόσιος υπάλληλος αποχωρήσει από το Δημόσιο για να λάβει κρατικό αξίωμα, θα πάρει τη σύνταξη που κατοχύρωσε μέχρι το 2012 και το το υπόλοιπο ποσό μετά που θα αφυπηρετήσει. «Δεν αγγίζουμε τη σύνταξη που είναι ήδη κατοχυρωμένη, δηλαδή θα πάρεις τη σύνταξη που κατοχύρωσες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 και, το υπόλοιπο, όταν φύγεις».
Με αυτά τα δεδομένα κάποιος που θα αναλάβει αξίωμα στο κράτος και είχε θεμελιώσει (επαγγελματική) σύνταξη μέχρι το 2012 θα τη λαμβάνει αναλογικά και μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ενώ την υπόλοιπη θα τη λάβει μετά την αφυπηρέτηση του.
Λόγω των συνταγματικών και νομικών σκοπέλων αλλά και της περιπλοκότητας των νέων ρυθμίσεων, θα συνέλθει εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη άτυπα τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βγουν από το αδιέξοδο.
Θα επιχειρηθεί να γίνει ένας συγκερασμός των προτάσεων νόμου, για να συμφωνηθεί φόρμουλα που να καλύπτει τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς αξιωματούχους. Στόχος, η πρόταση να ικανοποιεί το κριτήριο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2012 για θεμελίωση της προσδοκίας της σύνταξης.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως επιθυμία των βουλευτών είναι η συμπερίληψη στην υπό συζήτηση περιοριστική ρύθμιση και των υφιστάμενων κρατικών αξιωματούχων. Όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστούν ένα προς ένα τα σενάρια για τις 30 θέσεις των αξιωματούχων, προσθέτοντας πως οι ρυθμίσεις που θα εξευρεθούν θα ισχύουν για τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς αξιωματούχους. «Εάν τα δούμε όλα προσεκτικά, νομίζω πως μπορούμε να καταλήξουμε κάπου, για να νιώθουμε μια σχετική βεβαιότητα ότι θα είναι υγιείς οι προτάσεις νόμου» συμπλήρωσε.