Την αποφασιστικότητα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο δυνατόν των νομοσχεδίων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας εκφράζει ο πρόεδρός της Αντρέας Καυκαλιάς, σχολιάζοντας την έναρξη από βδομάδας της κατ’ άρθρον συζήτησης τους.

Μάλιστα ο ίδιος, σε δηλώσεις του στον «Φ», εκτίμησε πως η κατ’ άρθρον συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων δεν θα πάρει περισσότερο από μια – δυο συνεδριάσεις.

Ο Αντρέας Καυκαλιάς υπενθύμισε ακόμα πως η Επιτροπή Εργασίας έχει ήδη ολοκληρώσει την εξέταση των νομοσχεδίων επί της αρχής. Διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας, όπως γράψαμε ξανά, εκφράστηκαν επιφυλάξεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις και για τα δύο νέα «όπλα» που προβλέπονται στα νομοσχέδια για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.  Αντίθετα, οι συντεχνίες αλλά και η πλειοψηφία των βουλευτών μελών της Επιτροπής Εργασίας που πήραν τον λόγο στις δύο συνεδριάσεις της, στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, τάχθηκαν υπέρ των μέτρων που προωθούνται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής στις δηλώσεις του στον «Φ» είπε πως, τουλάχιστον το ΑΚΕΛ, του οποίου είναι βουλευτής, βλέπει θετικά τα νομοσχέδια. Στη δική μας αντίληψη, ανέφερε, «κάθε κίνηση η οποία ενισχύει την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία προφανώς και χαιρετίζεται και στηρίζεται».

Είπε ακόμα πως υπάρχουν ένα – δυο ζητήματα  νομοτεχνικής φύσεως τα οποία αναδείχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και τα οποία σίγουρα θα απασχολήσουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας στην κατ’ άρθρον συζήτηση.

Τα δύο νέα όπλα

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως αυτά έχουν δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο αφορά στην υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των εργαζομένων και των όρων εργασίας τους, όπως η φύση της εργασίας των υπαλλήλων αλλά και των ωρών εργασίας κάθε εργαζομένου και το δεύτερο αφορά την προσπάθεια για αυστηροποίηση των ποινών για αδήλωτη εργασίας. Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας να κρίνει ως πολύ σημαντικά και τα δύο αυτά μέτρα που προωθούνται, διότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Όπως γράψαμε ξανά, η επιχειρούμενη ηλεκτρονική καταγραφή/απογραφή των εργαζομένων και των ουσιωδών όρων εργασίας τους θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Εργάνη, ενώ όσον αφορά στην αυστηροποίηση των ποινών για την αδήλωτη εργασία προβλέπεται με τα νομοσχέδια η επιβολή εξώδικου πρόστιμου 1000 ευρώ ενώ διατηρείται και η επιβολή διοικητικών προστίμων 500 ευρώ για κάθε μήνα της διαπιστωθείσας παράβασης για κάθε περίπτωση  – μέχρι τους έξι – εκτός εάν διαπιστωθεί πως η περίοδος αυτή ήταν μικρότερη.