Πληροφορίες από την Ελλάδα, από παράγοντες της ενέργειας με γνώση για τις διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη της Τρίτης στο Προεδρικό δημιουργήθηκαν προοπτικές συμφωνίας, με αλλαγή μέρους του αναλογικού καταμερισμού κόστους στους καταναλωτές των δύο χωρών (ρυθμιστική απόφαση CBCA).

Η ιστοσελίδα της Καθημερινής στην Ελλάδα έγραψε σήμερα ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης που έγινε την Τρίτη, προωθείται η ανάληψη ευθύνης από τον ΑΔΜΗΕ και την ελληνική Κυβέρνηση, ώστε το κόστος που θα επιμεριστούν οι καταλωτές Κύπρου – Ελλάδας σε περίπτωση διακοπής, ή μη λειτουργίας του έργου, να πάει στο 50-50.

Με τη σημερινή ρυθμιστική απόφαση, το κόστος επιμερίζεται σε 63 (Κύπρος) – 37% (Ελλάδα), για όλες τις φάσεις του έργου, δηλαδή για ανάκτηση δαπανών του ΑΔΜΗΕ για τις κατασκευές αλλά και για το γεωπολιτικό ρίσκο ή άλλον απρόβλεπτο παράγοντα για τον οποίο δεν θα ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης.

Με τη φόρμουλα που συζητείται σήμερα μεταξύ τις δύο πλευρές, ο επιμερισμός θα πάει στο 50-50 (αν υπάρξει τελική συμφωνία) αλλά μόνο για την περίπτωση διακοπής του έργου από απρόβλεπτο εξωτερικό παράγοντα. Για την ανάκτηση του κόστους κατασκευής θα συνεχίσει να ισχύει το 63-37%.

Όπως έγραψε ο «Φ», η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ενημερώσει επίσημα τον ΑΔΜΗΕ ότι εφόσον κλείσει η πτυχή της ανωτέρας βίας, είναι έτοιμη να επικυρώσει την προηγούμενη συμφωνία για χρηματοδότηση των έργων από το 2025 με 25 εκατ. από το κρατικό ταμείο (ίσως από τα έσοδα από ρύπους), με συνολικό ποσό 125 εκατ. μέχρι το τέλος του 2029.

Αν το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι Δεκέμβριο του 2029, δεν είναι σαφές σε αυτή τη φάση αν η Κύπρος θα κληθεί να συνεχίσει να πληρώνει 25 εκατ. τον χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής. Θέση της κυπριακής Κυβέρνησης, που εκφράστηκε κατηγορηματικά προς την ελλαδική πλευρά, είναι πως η πριο-πληρωμή των 25 εκατ. τον χρόνο θα τερματιστεί το 2029 και η ανάκτηση δαπανών από τον ΑΔΜΗΕ θα αρχίσει (ή θα επαναρχίσει) με τη λειτουργία του έργου, είτε το 2030 είτε αργότερα.

Αρκετά άλλα θέματα που εγείρονται ως ανησυχίες από την κυπριακή πλευρά δεν είναι γνωστό κατά πόσο τέθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη ή αν συζητούνται στις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη.