Πολύ δύσκολα φαίνεται πως θα περάσει τον σκόπελο της Βουλής το νομοσχέδιο για την επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπου δεν αναπτύσσεται ανταγωνισμός στις τιμές, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα γήπεδα, απομακρυσμένες παραλίες, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία.

Το χθεσινό μπέρδεμα που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και αυτό γιατί το πρωί χθες λέχθηκε από λειτουργό της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή πως από το δικαίωμα έκδοσης διαταγμάτων από τον υπουργό Εμπορίου για επιβολή πλαφόν στην τιμή εμφιαλωμένου νερού θα αφαιρούνταν τα αεροδρόμια. Όπως είπε η λειτουργός, αυτή η πρόθεση οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τη συζήτηση που έγινε προ μηνών στη Βουλή για το θέμα οι εταιρείες στα αεροδρόμια τοποθέτησαν ψύκτες νερού για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών χωρίς χρέωση και κρίθηκε αχρείαστη η επιβολή πλαφόν στις φιάλες νερού που πωλούνται στα αεροδρόμια.

Νέα θέση της Υπηρεσίας

Το απόγευμα, ωστόσο, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγίωργης μιλώντας στον «Φ» εξήγησε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, επισημαίνοντας πως δεν θα εξαιρεθούν τα αεροδρόμια. Όπως είπε, παρερμηνεύτηκαν από τους βουλευτές οι τοποθετήσεις της λειτουργού της Υπηρεσίας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, εννοούσε πως θα εξετάζονται οι συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρο που εμπίπτει στις πρόνοιες του νομοσχεδίου πριν εκδοθεί ένα διάταγμα για πλαφόν.

«Η πρόθεση μας μετά την ψήφιση του νόμου είναι να εξετάζουμε τα δεδομένα για κάθε χώρο για εκτίμηση του κόστους των προϊόντων και ανάλογα ο υπουργός θα μπορεί να καθορίζει την ανώτατη τιμή των προϊόντων» πρόσθεσε.

Από εβδομάδας θα κληθούν στη Βουλή τόσο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, για να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Τι υποστήριξαν οι βουλευτές

Πάντως, οι αρχικές τοποθετήσεις της Υπηρεσίας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους βουλευτές οι οποίοι εντοπίζουν ελλείψεις, κενά και ασάφειες στο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατηγιάννης σημείωσε πως για ακόμη μια φορά ήταν πάλι αδιάβαστη η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή και δεν έδινε απαντήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η συζήτηση τού θυμίζει το e-kalathi, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το μέτρο. Είπε πως δεν μπορεί να παρεμβαίνεις στην αγορά, προσθέτοντας πως «μας καλούν να ψηφίσουμε μια επικοινωνιακή φούσκα της Κυβέρνησης για να μην μας κατηγορούν πως είμαστε κεφαλαιοκράτες».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε πως στόχος είναι η μη δημιουργία προβλημάτων στην αγορά και η προστασία του καταναλωτή από την αισχροκέρδεια, χωρίς να προστατευθούν τα οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε πως η Υπηρεσία παραδέχθηκε πως και να ψηφιστεί αύριο το νομοσχέδιο δεν πρόκειται μέχρι τον Νοέμβριο να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι «αλλά κατηγορούμαστε εμείς ότι δεν το περνούμε».

Δεν θέλουν το νομοσχέδιο οι εμπλεκόμενοι φορείς

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια χαρακτήρισαν αναχρονιστικό το νομοσχέδιο. Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος κινηματογράφων σημείωσε πως δεν προστατεύονται οι φτωχοί με το πλαφόν στο νερό, ζητώντας την παρέμβαση της Βουλής για την ακρίβεια.

Την επανεξέταση του νομοσχέδιου από την Κυβέρνηση ζήτησε η ΠΟΒΕΚ. Αντιδράσεις υπάρχουν και από άλλους εμπορευόμενους.

Οι καταναλωτές επικαλέστηκαν μελέτη κόστους-οφέλους που έγινε στην Ελλάδα, η οποία κατέδειξε πως οι επιχειρήσεις είχαν κέρδος από το εμφιαλωμένο νερό, ύψους 200%.