Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και να αποφευχθεί έτσι η εργατική κρίση στον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός άρχισε από τη Δευτέρα κύκλο επαφών με τις δύο πλευρές οι οποίες θα συνεχιστούν προκειμένου το συντομότερο να υπάρξουν εξελίξεις. Για την ώρα, η προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας αναπτύσσεται με χωριστές συναντήσεις στο γραφείο του στο πλαίσιο των οποίων είδε τόσο τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ όσο και την εργοδοτική πλευρά.
Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια για όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις που θα επιτρέψουν την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία χωρίς εργασιακή αναταραχή.
Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική παρέμβαση του Γιάννη Παναγιώτου προέκυψε μετά την απόρριψη από πλευράς συντεχνιών της μεσολαβητικής πρότασης για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης την οποία κατέθεσε η μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Την επομένη της απόρριψης της πρότασης και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εργασίας κάλεσε σε κοινή συνάντηση τις δύο πλευρές στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε για αποτροπή του αδιεξόδου που θα άνοιγε και το δρόμο σε κινητοποιήσεις, εντατικοποίηση της διαδικασίας υπό την προσωπική του μεσολάβηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε επίσης η εφαρμογή μορατόριουμ δημόσιων τοποθετήσεων από τις δύο πλευρές που τηρείται ευλαβικά για την ώρα.
Από το 2023 έληξε η προηγούμενη
Η συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έληξε στο τέλος του 2023 και εδώ και καιρό άρχισε διάλογος για νέα συμφωνία χωρίς αυτό να επιτευχθεί με αποτέλεσμα να ζητηθεί η παρέμβαση της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Η πρόταση, όμως, που κατατέθηκε πρόσφατα από τη μεσολαβητική υπηρεσία τελικά απορρίφθηκε από τις συντεχνίες καθώς κρίθηκε μη ικανοποιητική. Η πρόταση προέβλεπε μεταξύ άλλων μισθολογικές αυξήσεις, διασφάλιση καταβολής 13ου μισθού σε όλο το προσωπικό του κλάδου υπό προϋποθέσεις και ανανέωση της σύμβασης για πέντε χρόνια, έως το τέλος του 2028. Πάντως, παρά την κρίση που ξέσπασε μετά το όχι των συντεχνιών στη μεσολαβητική πρόταση, ο Υπουργός Εργασίας, δημοσιοποιώντας την παρέμβαση του στη διαφορά την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε αισιοδοξία για σύντομη κατάληξη «σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» και παραμένει αισιόδοξος, όπως προκύπτει και από χθεσινές δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Alpha.