Ακόμα και με τα υπό προώθηση κυβερνητικά νομοσχέδια για τις συνταξιοδοτικές απολαβές κρατικών αξιωματούχων μένουν εκτός των ρυθμίσεων για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων οι εν ενεργεία κρατικοί αξιωματούχοι, λόγω συνταγματικών σκοπέλων, γι’ αυτό η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών επιθυμεί να πετύχει ένα πάντρεμα των προτάσεων νόμου των κομμάτων, ώστε να εξευρεθεί η καταλληλότερη φόρμουλα για να καλύπτονται οι μελλοντικοί αξιωματούχοι αλλά να καλύπτονται και οι υφιστάμενοι.
Η φόρμουλα της Επιτροπής Οικονομικών θα βασίζεται κυρίως στις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αποτυπώνονται σε προτάσεις νόμου των Δημήτρη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Σταύρου Παπαδούρη.
Συγκεκριμένα, η φόρμουλα θα στηρίζεται στην πρακτική που εφαρμόζεται για τους δημόσιους υπαλλήλους. Προβλέπει ότι από την ημερομηνία που θα καθορίζει ο νέος νόμος οι αξιωματούχοι του κράτους, εκλελεγμένοι και μη, θα παίρνουν το ποσοστό της σύνταξης όπως κατοχυρώθηκε με την προηγούμενη νομοθεσία, που αντιστοιχεί στη θητεία που έκανε.
Για παράδειγμα, αν ένας βουλευτής την ημέρα που θα αλλάξει ο νόμος έχει εκτίσει τα 4/5 της θητείας του, θα πάρει τα 4/5 της σύνταξης στα 60 του έτη και το 1/5 στα 65 του χρόνια. Επίσης, εάν βουλευτής έχει εκτίσει το 1/3 της θητείας του τότε στην ηλικία των 60 χρόνων θα πάρει το 1//3 της σύνταξης και τα 2/3 στα 65 του χρόνια. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται το κριτήριο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2012 για θεμελίωση της προσδοκίας της σύνταξης. Κατά τη συζήτηση, διαφάνηκε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος που να επιτρέπει συμπερίληψη των υφιστάμενων αξιωματούχων στις νέες ρυθμίσεις. Τα νομοσχέδια για την παραχώρησης της σύνταξης στο 65ο έτος αντί στο 60ο που είναι σήμερα και η οικειοθελή αποποίησης της σύνταξης θα εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν οι τεχνοκράτες του υπουργείου υποστήριξαν πως οι προτάσεις των κομμάτων αλλά και οι προτάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τους μελλοντικούς αξιωματούχους είναι αντισυνταγματικές.
Οι θέσεις Οδυσσέα
Ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως υπάρχει μια νομοθεσία του 1980 η οποία δεν αποτέλεσε απόφαση του Δικαστηρίου και δεν εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση γιατί θεωρεί πως είναι αντισυνταγματική. Είπε, επίσης πως θα πρέπει να εφαρμοστεί φόρμουλα που ισχύ στο Δημόσιο για να μην προκύψουν θέματα αντισυνταγματικότητας. Όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθηθεί η «μόλα» που αποφασίστηκε για το δημόσιο, όπου αποφασίστηκε να κλειδώσουν τα ωφελήματα μέχρι το 2012 που έγινε η μεταρρύθμιση και από το 2012 και μετά να υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις για την ηλικία συνταξιοδότησης και τα ωφελήματα. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει και για τις πολλαπλές συντάξεις μέχρι μια ημερομηνία την οποία πρότεινε να είναι η 1.1.2026.
Σημείωσε επίσης ότι τη στρέβλωση που προκύπτει με τη σύνταξη του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη δεν μπορούν να την αγγίξουν γιατί έχει κλειδώσει ως το 2012. Σημείωσε ότι εισηγούνται να αρθούν οι στρεβλώσεις για τους μελλοντικούς αξιωματούχους με καθαρό τρόπο και για τους υφιστάμενους οι στρεβλώσεις να αρθούν από 1.1.2026 και για τα ωφελήματα από εκεί και πέρα.