Τελικά φαίνεται πως είναι και θέμα γοήτρου ποιος θα πάρει τα εύσημα για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων, παράλληλα με την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων.

Κάτι που, σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, δημιουργούσε σκοπέλους στη ρύθμιση του θέματος, καθώς όποια προσπάθεια έγινε στο παρελθόν για την κατάργηση των συντάξεων κρίθηκε αντισυνταγματική, επειδή το Δικαστήριο απεφάνθη πως οι συντάξεις αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του δικαιούχου.

Επίσημη πρώτη τη Δευτέρα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών μετά τις διακοπές και θα πέσει στα βαθιά, καθώς ενώπιον της θα τεθούν οι έντεκα προτάσεις των κομμάτων που εκκρεμούν στη Βουλή.

Και αυτό την ώρα που η Κυβέρνηση ετοίμασε δύο προσχέδια των νομοσχέδιων τα οποία απέστειλε για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Μάλιστα, οι κυβερνητικές προτάσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες, με κάποιες από τις προτάσεις νόμου των κομμάτων που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό κατατεθειμένες στο Κοινοβούλιο.

Αβέρωφ VS κυβέρνηση

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει οι κρατικοί αξιωματούχοι να αφυπηρετούν στο 65ο έτος αντί στο 60ό έτος που είναι σήμερα. Σχετική πρόταση είχε καταθέσει από το 2016 ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, σε γνωμάτευση της η Νομική Υπηρεσία είχε υποστηρίξει πως γενικότερα η επέκταση του ορίου ηλικίας της καταβολής της σύνταξης στους υφιστάμενους αξιωματούχους δεν ενέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η θητεία του προσώπου που δικαιούται μελλοντικά τη σύνταξη και συνεπώς δεν έχει αποκρυσταλλώσει το δικαίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί στη Βουλή εκκρεμεί από το 2011 και πρόταση του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη η οποία προβλέπει την καταβολή της σύνταξης στο 63ο έτος.

Εθελοντική αποποίηση

Εξάλλου, το δεύτερο κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο περνά από το κόσκινο της Νομικής Υπηρεσίας, προβλέπει την αποποίηση της σύνταξης από κρατικό αξιωματούχο όταν αναλαμβάνει κρατικό αξίωμα. Υπενθυμίζεται πως στις 18 περασμένου Απριλίου σχετική πρόταση είχαν καταθέσει ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα αποσυρθεί λόγω του κυβερνητικού νομοσχέδιου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικειοθελής αποποίηση της σύνταξης αντικατέστησε το προσχέδιο του νομοσχεδίου που προέβλεπε την καταβολή εφάπαξ αντί πολλαπλών συντάξεων στους αξιωματούχους, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν από τα κόμματα και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στο τραπέζι και οι υπόλοιπες

Επιπρόσθετα, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και η πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, την οποία κατέθεσε πριν 8 χρόνια και προνοεί τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή συντάξεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρώην και εν ενεργεία, για σκοπούς συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παράλληλα, θα συζητηθεί και πρόταση του κ. Νεοφύτου, η οποία ρυθμίζει την ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους καθώς και η πρόταση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Η πρόταση προνοεί την επιβολή φόρου εισοδήματος 90% επί του υπερβάλλοντος ποσού για εισοδήματα προερχόμενα από πολλαπλές συντάξεις τα οποία υπερβαίνουν τις €70 χιλ.

Οι θέσεις Ελεγκτικής μέσω κομμάτων στη Βουλή

Στο μικροσκόπιο θα τεθούν και οι επτά προτάσεις νόμου των βουλευτών Δημήτρη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Σταύρου Παπαδούρη, στις οποίες αποτυπώνονται οι εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Με τις έξι προτάσεις νόμου προβλέπεται ότι η σύνταξη που θα κερδηθεί από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Βουλευτές και Δημάρχους από την 1.1.2024 και μετέπειτα θα καταβάλλεται στο 65ο έτος της ηλικίας τους (αυτή που θεμελιώθηκε προ της ημερομηνίας αυτής θα καταβάλλεται στο 60ο έτος, όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία).

Επίσης, οποιοσδήποτε αφυπηρετεί από δημόσιο αξίωμα ή θέση μετά την 1.1.2024 και αναλαμβάνει άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση στην Κύπρο ή σε θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταβολή της σύνταξης του που θα έχει κερδηθεί μετά την 1.1.2024 θα αναστέλλεται.Εξάλλου, για πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω υπηρεσίας στα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Υφυπουργού και βουλευτή, ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία ότι αυτή αναστέλλεται αν διοριστούν σε άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση στην Κύπρο και αυτό αφορά και σύνταξη που θεμελίωσαν προ της 1.1.2024 στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Παράλληλα, εισάγεται και ανώτατο όριο σύνταξης σε περίπτωση υπηρεσίας σε περισσότερα του ενός αξιώματα ή θέσεις στη Δημοκρατία, ώστε η σύνταξη αθροιστικά από όλα τα αξιώματα και θέσεις που θα κερδίζεται μετά την 1.1.2024 να μην υπερβαίνει το όριο των 2/3 των υψηλότερων απολαβών. Σύνταξη που έχει θεμελιωθεί προηγουμένως δεν επηρεάζεται και θα καταβάλλεται επιπρόσθετα.