Την αποφυγή του φαινομένου που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με την εκπρόθεσμη κατάθεση στη Βουλή των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών απαιτεί η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη τον καλεί να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες για παρακολούθηση του όλου θέματος, ώστε το κράτος να συμμορφωθεί με τον νόμο.

Στην επιστολή, την οποία αποκαλύπτει το insider, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως με την ευκαιρία της έναρξης της νέας βουλευτικής περιόδου υπογραμμίζει την υποχρέωση της Εκτελεστικής Εξουσίας για έγκαιρη και εμπρόθεσμη κατάθεση των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για το 2025.

Η κ. Δημητρίου, επικαλούμενη τη σχετική νομοθεσία, αναφέρει πως οι προϋπολογισμοί κάθε νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου κατατίθενται στη Βουλή το αργότερο τρείς μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους στο οποίο αυτοί αφορούν. «Προς αποφυγήν των κατ΄ επανάληψη παρατηρηθεισών καθυστερήσεων της Εκτελεστικής Εξουσίας να ανταποκριθεί στην ως άνω υποχρέωση της, με αποτέλεσμα οι εν λόγω προϋπολογισμοί να ψηφίζονται από τη Βουλή εσπευσμένα και /ή εκπρόθεσμα και κυρίως χωρίς να παρέχεται ο αναγκαίος χρόνος εξέτασης τους από τη Βουλή και περαιτέρω προς αποφυγήν παρακώλυσης της υλοποίησης της αναπτυξιακής τους πολιτικής, διαβιβάζω την ανάγκη ανάληψης συντονιστικών ενεργειών και παρακολούθησης του όλου θέματος, ώστε το κράτος να συμμορφωθεί προς τις εκ του οικείου νόμου υποχρεώσεις του».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στις επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν τα συμβούλια των οργανισμών τα οποία υποστηρίζουν πως η καθυστέρηση οφείλεται στα υπουργεία και όχι στους ίδιους. «Οι πλείστοι όσοι επηρεαζόμενοι οργανισμοί αναφέρουν στη Βουλή ότι υποβάλλουν εγκαίρως τους προϋπολογισμούς στα αρμόδια υπουργεία, πλην όμως αυτοί δεν προωθούνται στη Βουλή εγκαίρως, για λόγους που δεν οφείλονται στους ιδίους, αλλά στα υπουργεία που τους εξετάζουν πριν την υποβολή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση και κατάθεση τους στη Βουλή.» προσθέτει. Καταλήγοντας, σημειώνει πως « είμαι βέβαιη πως θα επιληφθείτε άμεσα του θέματος».

Παρέμβαση και από Υπουργείο Οικονομικών

Όπως έγραψε προ ημερών ο «Φ», μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, από τα 44 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μόλις τα 22 είχαν προωθήσει τους προϋπολογισμούς τους στο Υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του χρονοδιαγράμματος θα έπρεπε να αποστείλουν τους προϋπολογισμούς τους στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 7 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή προχώρησε και σε σχετική υπενθύμιση. Με επιστολή του προς τους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων και των υφυπουργείων, σημειώνει πως έχει παρατηρηθεί ότι ένας αριθμός από τις οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης, κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στην υποχρέωση υποβολής των προϋπολογισμών τους. «Να σας παρακαλέσω όπως μεριμνήσετε για την άμεση αποστολή των προτάσεων των οντοτήτων που εμπίπτουν κάτω από την αρμοδιότητα σας, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τίθονται από το Σύνταγμα. Παράλληλα ο κ. Παντελής, τονίζει πως για το θέμα ενημερώθηκε και το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ζήτησε να υπάρξει συμμόρφωση με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα , προσθέτοντας πως υπάρχουν και αυστηρές υποδείξεις από την Πρόεδρο της Βουλής για την έγκαιρη κατάθεση και εξέταση των προϋπολογισμών.