Διαφωνία και με τα δύο νέα μέτρα που προωθούνται με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, όπως φάνηκε από τη χθεσινή πρώτη εξέταση των σχετικών νομοσχεδίων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Αντίθετα, οι συντεχνίες εξέφρασαν και χθες τη στήριξη τους στα όσα προωθεί το Υπουργείο Εργασίας για αποτροπή εκτροχιασμού του φαινομένου της αδήλωτης, που σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου έχει μεγάλες επιπτώσεις, προς διάφορες κατευθύνσεις. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αδήλωτη, παράνομη και υποδηλωμένη εργασία μεταξύ άλλων επιτείνει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων, δημιουργεί «κόστος» (απώλεια εσόδων) στο ΤΚΑ ύψους 10 εκατ. ετησίως, πλήττει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των επηρεαζόμενων εργαζομένων και ενισχύει την παράνομη μετανάστευση.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέγραψε τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται και τόνισε την ανάγκη έγκρισης των δύο νέων εργαλείων προωθούνται με τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν χθες που είναι συνοπτικά:
- η υποχρεωτική ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων και των όρων απασχόλησης τους, όπως είναι το ωράριο και οι απολαβές τους μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (όροι που ούτως ή άλλως πρέπει να δίδονται σήμερα στο προσωπικό) και
- το δεύτερο μέτρο, η αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας- από 500 ευρώ σε 1000 ευρώ- με την ταυτόχρονη μετατροπή τους σε εξώδικα από διοικητικά σήμερα.
Επιφυλάξεις εργοδοτών
Από τη χθεσινή συνεδρίαση προκύπτει πως ΟΕΒ και ΚΕΒΕ διαφωνούν και με τα δύο νέα μέτρα, χωρίς όμως να παραγνωρίζουν το πρόβλημα που προκαλεί το φαινόμενο, αν και, όπως υποστήριξαν, έχει περιοριστεί.
Ειδικότερα, σε αναφορές της η βοηθός γενική διευθύντρια της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου είπε πως δεν υπάρχει καμία ένσταση να αυξηθούν τα πρόστιμα για τη αδήλωτη, εκφράζοντας όμως τη διαφωνία της ΟΕΒ με το εξώδικο πρόστιμο. Σήμερα, είπε, με το διοικητικό πρόστιμο δίδεται η ευχέρεια σε εργοδότες να αμφισβητήσουν περιστατικά για τα οποία επιβάλλονται, προσκομίζοντας διάφορα έγγραφα για να αποδείξουν πως η πρώτη άποψη του επιθεωρητή δεν ισχύει. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα και όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως και από βουλευτές, τα οποία παραδέχθηκε και το Υπουργείο Εργασίας, για περιπτώσεις όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα ενώ υπήρχαν σχετικές άδειες εργοδότησης από το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας αλλά όχι και από το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω καθυστερήσεων (σ.σ. το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη διασύνδεση των αρχείων των δύο Υπουργείων).
Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, η ευχέρεια αυτή με το εξώδικο πρόστιμο χάνεται και η μόνη δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων και απόψεων θα πρέπει να δίνεται μόνο μέσω δικαστηρίων.
Η ίδια εξέφρασε έντονη διαφωνία και με την εισήγηση όπως προωθείται για ηλεκτρονική απογραφή, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως θα αυξηθεί το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων.
Έντονη διαφωνία για την απογραφή εργαζομένων εξέφρασε και ο διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτή να γίνει μία φορά μόνο και εφόσον πρώτα υπάρξει συμφωνία για τα ποια στοιχεία των όρων απασχόλησης θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά. Σε διαφορετική περίπτωση, εξήγησε, ακόμα και σε περιπτώσεις που θα υπάρχουν αλλαγές ωρών και βάρδιας μεταξύ εργαζομένων θα κινδυνεύει με πρόστιμο ο εργοδότης.
Ο κ. Μιχαήλ κατέγραψε και πρακτικές δυσκολίες πέραν του αυξημένου κόστους που θα προκύψει, αφού όπως υποστήριξε οι επιχειρήσεις θα πρέπει συνεχώς να συμπληρώνουν το σύστημα όποτε γίνεται αλλαγή των όρων εργασίας κάθε εργαζόμενου. Με τη σειρά του εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόταση για την επιβολή εξώδικου προστίμου καταγράφοντας τη συμφωνία του με όσα υποστήριξε η εκπρόσωπος της ΟΕΒ.
Επιφυλάξεις για τα πρόστιμα εκφράστηκαν και από την ΠΟΒΕΚ αλλά και από βουλευτές λόγω της μη αναλογικότητας τους, όπως ειπώθηκε, καθώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται το ίδιο – εφόσον παρανομήσουν. Η συζήτηση για τα νομοσχέδια όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Άντρος Καυκαλιάς θα συνεχιστεί από βδομάδας με στόχο αυτά να βρεθούν στην ολομέλεια της βουλής στο τέλος του μήνα.
Το πάρτι στην οικοδομική
Αίσθηση προκάλεσαν χθες οι αναφορές του αναπληρωτή γ.γ. της ΠΕΟ Μιχάλη Παπανικολάου για μεγάλο πάρτι όσον αφορά την αδήλωτη εργασία στην οικοδομική βιομηχανία. Επικαλούμενος στοιχεία και του Υπουργείου Εργασίας – για τη μεγάλη απόκλιση μισθών στον κλάδο σε σχέση με τα όσα συμφωνούνται στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και για μισθούς κάτω και από τον κατώτατο – είπε πως η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία οργιάζει στις οικοδομές, σε βάρος ευάλωτων κυρίως εργαζομένων και των κοινωνικών ταμείων. Όσο δεν λαμβάνονται σοβαρά μέτρα συμπλήρωσε θα συνεχιστούν οι αρνητικές συνέπειες που όπως υποστήριξε ευθύνονται και για φασιστικές αντιλήψεις που αναπτύσσονται στην κοινωνία. Διερωτήθηκε δε γιατί δεν κατατέθηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε για την ευθύνη των κυρίως εργολάβων για τις περιπτώσεις υπεργολάβων τους.
Ο Υπουργός Εργασίας αναγνώρισε το πρόβλημα στον κλάδο καθώς η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 12% ενώ γενικά βρίσκεται στο 8%, υπενθύμισε όμως πως στη σύμβαση που υπογράφτηκε πρόσφατα περιλαμβάνονται μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο κατάθεσης και του άλλου νομοσχεδίου το οποίο είναι έτοιμο εάν τα νέα εργαλεία δεν δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.