Στόχος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής είναι τα νομοσχέδια για αυστηροποίηση του πλαισίου μέτρων κατά της αδήλωτης εργασίας να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό ανέφερε μετά τη σημερινή εξέταση των νομοσχεδίων που δίνουν νέα εργαλεία στο Υπουργείο Εργασίας για πάταξη της αδήλωτης εργασίας ο πρόεδρος της Ανδρέας Καυκαλιάς.

Τα νομοσχέδια παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ο οποίος δεν αποκλείεται να βρεθεί στην Επιτροπή Εργασίας και την ερχόμενη Τρίτη καθώς η εξέταση τους θα συνεχιστεί από βδομάδας.

Συνοπτικά τα νομοσχέδια που συμπληρώνουν άλλα μέτρα και εργαλεία για πάταξη της αδήλωτης εργασίας προβλέπουν διπλασιασμό των προστίμων για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας στα 1000 ευρώ, εισαγωγή πρόνοιας ώστε πέραν από διοικητικό πρόστιμο να επιβάλλεται και εξώδικο και την επιχειρούμενη ηλεκτρονική απογραφή μέσω του συστήματος Εργάνη όλων των εργαζόμενων και των όρων απασχόλησης του.

Παρουσιάζοντας τα νομοσχέδια ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι το φαινόμενο της αδήλωτης, παράνομης και υποδηλωμένης εργασίας στην οικονομία ανέρχεται σε περίπου 8% ενώ στην κατασκευαστική βιομηχανία αυξάνεται στο περίπου 12%, την ώρα που η μεγέθυνση του ΑΕΠ δημιουργεί ανάγκες για περαιτέρω εργοδότηση.

Ο Γιάννης Παναγιώτου είπε ακόμη πως η αδήλωτη, παράνομη και υποδηλωμένη εργασία δημιουργεί «πολύ μεγάλες» επιπτώσεις στην αγορά εργασίας προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην επιβάρυνση του ανταγωνισμού, στη θυματοποίηση των ευάλωτων εργαζομένων, αλλά και των εργοδοτών που τηρούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και στις απώλειες του ΤΚΑ που εκτιμώνται περίπου στα €10 εκατ. ετησίως.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ τάχθηκαν υπέρ των νομοσχεδίων ενώ αντίθετα επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, τόσο σε σχέση με τα πρόστιμα όσο και για την απογραφή εργαζομένων. Συγκεκριμένα η Βοηθός Γενική Διευθύντρια της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου εξέφρασε διαφωνία με την επιβολή του εξώδικου προστίμου και αντέτεινε την αύξηση του διοικητικού προστίμου, κάτι που επιτρέπει σε έναν εργοδότη να αμφισβητήσει με στοιχεία την άποψη ενός επιθεωρητή, ενώ αντίθετα το εξώδικο μπορεί να προσβληθεί μόνο μέσω δικαστικής διαδικασίας. Αναφορικά με την απογραφή συμφώνησε στην παραχώρηση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, αλλά «δεν συμφωνούμε στην μετατροπή ενός ηλεκτρονικού συστήματος σε σύστημα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων» Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους και το κόστος θα είναι τεράστιο, πρόσθεσε. Τη διαφωνία του  για το θέμα της απογραφής κατέγραψε και ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ  Αιμίλιος Μιχαήλ λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μια φορά και στη βάση συμφωνίας για τα στοιχεία που θα καταχωρηθούν. Εξήγησε πως αν χρειάζεται συνεχώς καταχώρηση των όρων εργασίας, κάθε αφορά που υπάρχει μία αλλαγή στους όρους θα πρέπει να καταχωρούνται. «Με χιλιάδες εργαζόμενους αντιλαμβάνεστε πόση ώρα θα χρειάζεται», είπε.