Κληθείς από τον «Φιλελεύθερο» να σχολιάσει τις επικρίσεις προς την Κυβέρνηση για μη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων άμεσης μείωσης των χρεώσεων στο ρεύμα, στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν μάσησε τα λόγια του. Είπε, εν ολίγοις, ότι δεν υπάρχουν τρόποι ουσιαστικής μείωσης του κόστους του ρεύματος και ότι εκ των πραγμάτων η Κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε κάποια ανακουφιστικά μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες.

Είπε ο υπουργός: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι οι ψηλές τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον αυτή παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετρίδης: Έρχονται ακόμα πιο ακριβά καύσιμα και ρεύμα

Αυτή η νέα κατάσταση δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία ή την πανδημία, είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια μιας συνειδητής πολιτικής της ΕΕ, που λέγεται πράσινη μετάβαση. Και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι προωθούνται και προβλέπονται ακόμα μεγαλύτεροι φόροι που αφορούν τα συμβατικά καύσιμα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ακρίβεια».

Ο κ. Πετρίδης στάθηκε στη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας: «Είναι γι’ αυτό που η επίσημη πολιτική της ΕΕ, η στόχευσή της, είναι το «εξοικονομώ». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι μπαίνουμε σε εποχή ακριβότερου ρεύματος κι’ αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής της ενεργειακής φτώχειας, με στοχευμένα μέτρα ανακούφισης ευάλωτων ομάδων».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής, επισήμανε, «οι οριζόντιες φορολογικές ελαφρύνσεις για την κατανάλωση ηλεκτρισμού αντιβαίνουν της πολιτικής πράσινης μετάβασης. Ήδη κάποιες χώρες επέβαλαν ή μελετούν να επιβάλουν πρόσθετες φορολογίες για αποτροπή μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, πιέζοντας προς εξοικονόμηση». Θύμισε δε, ότι «εμείς λάβαμε κάποια οριζόντια μέτρα για ανακούφιση όλων των καταναλωτών ρεύματος (σ.σ. για παράδειγμα η ισχύουσα μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 9% και προηγουμένως η μείωση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου της ΑΗΚ) και δεχθήκαμε κριτική από κάποιους οικονομολόγους».

Υστερήσαμε στις Ανανεώσιμες

Τι κάνει όμως η Κυβέρνηση για να προωθήσει την εξοικονόμηση ηλεκτρισμού; Ο κ. Πετρίδης είπε πως «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται και στον προϋπολογισμό του κράτους και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για διάφορα σχέδια που τρέχουν και θα τρέξουν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικίες και επιχειρήσεις και σε τελική κατάληξη στην εξοικονόμηση ηλεκτρισμού. Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους μας ότι πρέπει να μπουν στη ζωή μας περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Και ναι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως έχουμε υστερήσει σε αυτό τον τομέα, όχι μόνο εμείς. Και άλλες χώρες δεν προγραμμάτισαν σωστά τη μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τώρα υποχρεώνονται να επισπεύσουν. Και ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η σύσκεψη της Παρασκευής: Λήφθηκαν αποφάσεις για σημαντικές επενδύσεις από την ΑΗΚ, ώστε να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς και διανομής και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ, σε περισσότερες περιοχές, από ιδιώτες αλλά και από την ΑΗΚ. Αυτό πλέον πρέπει να είναι προτεραιότητα για το κράτος».

Να μην το ξεχνάμε: Υπό πίεση τα δημόσια οικονομικά

Κληθείς να εξηγήσει σε τι συνίσταται η απόφαση της σύσκεψης της Παρασκευής στο Προεδρικό για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν, μετά τον Αύγουστο, κουπόνια σε ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να ανασάνουν κάπως από την πρωτοφανή ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι έχει ήδη αποφασιστεί και υλοποιηθεί η εφάπαξ στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο ανακουφιστικών μέτρων για τις συνέπειες της συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού και την Παρασκευή συζητήθηκε και η επιλογή των κουπονιών, πάλι ως ένα στοχευμένο μέτρο για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία υπό την οποία θα υλοποιηθεί το μέτρο της παραχώρησης κουπονιών για ελάφρυνση της επιβάρυνσης από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Μιλώντας ευρύτερα για τις δυνατότητες του κράτους να στηρίξει τον πληθυσμό υπό τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επισήμανε πως πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι προερχόμαστε από μια τεράστια επιδημιολογική κρίση, που υποχρέωσε το κράτος σε τεράστιες δαπάνες για να στηρίξει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και ευρύτερα την κοινωνία και, καθώς πλέον μάς επηρεάζει η γεωπολιτική – οικονομική κρίση που προκάλεσε παγκοσμίως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναπόφευκτα τα δημόσια οικονομικά είναι υπό μεγάλη πίεση. Επισήμανε ακόμα πως η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη γιατί θα είναι μια δυσκολία που θα επηρεάσει και το δημόσιο.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Υπουργείο Οικονομικών και ευρύτερα η κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν τη συνέχιση και αν χρειαστεί την ενίσχυση της κοινωνικής και επιδοματικής πολιτικής για όσους την έχουν απόλυτη ανάγκη. Τα όσα ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Πετρίδης για τον τρόπο διαχείρισης της ακρίβειας στα καύσιμα και ιδιαίτερα στην ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο των επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πολιτικής πράσινης μετάβασης, της ΕΕ, παρατίθενται κατωτέρω.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Καλύτερες όταν είναι φθηνότερες

Έχει δίκαιο ο υπουργός Οικονομικών όταν αναγνωρίζει πως υστερήσαμε στην προώθηση της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και έχει επίσης δίκαιο όταν δηλώνει πως η Κυβέρνηση προσφέρει χορηγίες εκατομμυρίων ευρώ για να προωθήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες οικιών και επιχειρήσεων. Η χρήση φωτοβολταϊκών είναι ο πιο ασφαλής και ο πιο γρήγορος τρόπος για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και αξίζουν την επένδυση τα λεφτά που απαιτούνται για εγκατάσταση των πλαισίων. Ωστόσο υπάρχεια ακόμα ένα πρόβλημα στην Κύπρο: Δεν βρήκαμε εκείνο το πλαίσιο πολιτικής που θα επιτρέψει την εμπορική αξιοποίηση των ΑΠΕ με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο. Χωρίς υπερκέρδη σε παραγωγούς και προμηθευτές.      Χ.Μ.