Το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα αναμένετε να αναπτυχθεί το σχέδιο δράσης για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα από τους πιο ανθεκτικούς τομείς του τουρισμού, ο οποίος συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών και των εθνικών οικονομίων.  

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και προοπτικές του τουρισμού κρουαζιέρας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ,την προβολή του πολιτισμού στην Κύπρο, αλλά και τα πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως προορισμού, θα προχωρήσει σε  Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας. Η κυβέρνηση στοχεύει η Κύπρος να καταστεί ελκυστικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για τις κρουαζιέρες. Ήδη η Εθνική Στρατηγική τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Μέσω της Εθνικής Στρατηγικής θα γίνει χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπιστούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, οι ευκαιρίες, οι αδυναμίες, τα κενά καθώς και οι παραλείψεις για να επιτευχθεί η ανάπτυξη του βέλτιστου πλαισίου που διέπει τον τουρισμό κρουαζιέρας. Η Στρατηγική για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2025 θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και ακολούθως μέχρι τις 30 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς θα αναπτυχθεί το σχέδιο δράσης.

Τέσσερις οι στρατηγικοί πυλώνες

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τέσσερις είναι οι στρατηγικοί πυλώνες (βασικοί άξονες) στους οποίους βασίζεται η στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας, οι οποίοι αφορούν τις υποδομές, τις διαδικασίες και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και την προώθηση του προϊόντος καθώς και τη θεσμική δομή και διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα θα γίνει  καταγραφή των λιμένων και των μαρίνων στην Κύπρο καθώς και οι δυνατότητες σε θέματα υποδομών ενώ στη συνέχεια θα εξεταστούν οι προοπτικές ανάπτυξης νέων  ή βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών. Επιπρόσθετα θα γίνει ανάλυση των διαδικασιών επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών, των μέτρων ασφάλειας, της εξυπηρέτησης , των τρόπων και  μέσων μετακίνησης των επιβατών καθώς και των υπηρεσιών μετά την αποβίβαση των επιβατών στις οποίες εμπλέκονται τοπικές αρχές και άλλοι φορείς.

Παράλληλα θα προωθηθεί σχεδιασμός ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη υλικού προβολής, τη δημιουργία δικτύου και τη χρήση των σύγχρονων μέσων διαφήμισης, που θα στοχεύει , στην ενημέρωση και επικοινωνία για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την παροχή κινήτρων και την ανάπτυξη συνεργιών και την ενίσχυση της συνεργασίας με τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Θα συσταθεί Επιτροπή Ανάπτυξης

Για την παρακολούθηση και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο, θα συσταθεί Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας, η οποία θα καταρτίσει συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Την Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού θα απαρτίζουν εκπρόσωποι από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Μεταφορών, το υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Η Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας θα έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί Ad Hoc ομάδες εργασίας, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ άλλων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, για την καλύτερη και ταχύτερη εξέταση ειδικών θεμάτων.  Το γενικό συντονισμό της Επιτροπής θα έχει το υφυπουργείο Ναυτιλίας, εκπρόσωπος του οποίου θα έχει την ευθύνη ενημέρωσης της διυπουργικής επιτροπής που θα θεσπιστεί για το θέμα αυτό και θα είναι αρμόδια για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.