Στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης που αποτελεί εξάλλου και δέσμευσή της βάσει και ευρωπαϊκής οδηγίας για αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση ενέταξε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου τη μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου του για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Ενόψει των πιο πάνω ο Γιάννης Παναγιώτου μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης αδιεξόδου από τη μεσολάβηση και προετοίμασε με τη σειρά του, όπως εξάλλου και ο επικεφαλής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, για την κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης προς τις δύο πλευρές – συνδέσμους ξενοδόχων και συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων – εντός των αμέσως επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η μεσολαβητική πρόταση δεν αποκλείεται να υποβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη, μα όχι νωρίτερα λόγω απουσίας κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της όλης διαδικασίας στο εξωτερικό. Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε μάλιστα και την αισιοδοξία ότι η όλη προσπάθεια θα κατάληξη στην επίτευξη συμφωνίας συμπληρώνοντας πως ήδη υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις μεταξύ των δύο μερών παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές άρχισαν από διαφορετικές αφετηρίες για ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία που έληξε στο τέλος του 2023.
Ο απώτερος στόχος
Όπως αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να ανανεωθεί χωρίς σύγκρουση και η δεύτερη μεγάλη κλαδική σύμβαση στον τόπο, σε συνέχεια και της ανανέωσης της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία. Εξάλλου όπως είπε η ανθρωποκεντρική πολιτική της κυβέρνησης προνοεί την ενεργό συμβολή της στη ανανέωση των υφιστάμενων συμβάσεων και στην συνομολόγηση νέων για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για ενίσχυση της επάρκειας των μισθών.
Στόχος που ταυτίζεται και με αυτόν που θέτει η ΕΕ στα κράτη μέλη βάσει της οδηγίας για επαρκείς μισθούς με την οποία ζητά δράσεις από όσα κράτη μέλη έχουν ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων μέσω συλλογικών συμβάσεων κάτω του 80%. Σήμερα το ποσοστό αυτό στη χώρα μας όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός βρίσκεται στο 40% περίπου περιλαμβανομένου και του κυβερνητικού προσωπικού και περιορίζεται στο 30% όσον αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Εντούτοις, όπως παραδέχθηκε ακριβή στοιχεία θα υπάρξουν με την ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων που προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας.
Για ενίσχυση της κάλυψη εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις ο Υπουργός είπε πως αυτό επιτυγχάνεται σταδικά μέσα από τις ανανεώσεις υφιστάμενων συμβάσεων, τη συνομολόγηση νέων καταγράφοντας μέσα σε αυτό το πλαίσιο την ανανέωση της σύμβασης στις οικοδομές, στον κλάδο των ηλεκτρολόγων, τη σύμβαση για τους διανομείς αλλά και την ανανέωση της σύμβασης στην Ελληνική Τράπεζα. Κατέγραψε επίσης και την παροχή κινήτρων προς την ίδια κατεύθυνση υπενθυμίζοντας πως όσοι εργοδότες/επιχειρήσεις εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση δικαιούνται να αξιοποιούν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Δεν αποκλείεται, πάντως, στο πλαίσιο εναρμόνισης με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα. Εξάλλου προς την ίδια κατεύθυνση εκτιμάται πως και η μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει και μέτρα που θα διασφαλίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από σήμερα την εφαρμογή των όσων θα συμφωνηθούν, όπως εξάλλου ζητούν οι συντεχνίες.